4 lucruri despre moțiunea de cenzură. De ce a fost depusă, ce partide o susțin și ce se va întâmpla dacă trece

Ultima actualizare:

    În cazul în care este demis, Guvernul Orban rămâne interimar până la noi alegeri
În cazul în care este demis, Guvernul Orban rămâne interimar până la noi alegeri

Moțiunea de cenzură depusă de PSD și UDMR împotriva Guvernului Orban este dezbătută și votată astăzi în Parlament. Ca să treacă este nevoie de 233 de voturi, iar acest număr va fi chiar depășit, spun inițiatorii. Iată, pe înțelesul tuturor, de ce a fost depusă, ce partide o susțin și ce se va întâmpla după ce va trece!

Astăzi, începând cu ora 12.00, se dezbate și se votează în Parlament moțiunea de cenzură inițiată de PSD și PNL împotriva Guvernului Orban. Cărțile, însă, par a fi deja jucate: guvernul Orban va fi demis și, astfel, se va face primul pas către alegerile anticipate, ceea ce-și dorește foarte mult PNL.. În schimb, la alegerile locale vom vota într-un singur tur, ceea ce avantajează extrem de mult PSD-ul. Concluzia? toată lumea este mulțumită! iată tot ce trebuie să știi despre moțiunea de cenzură care va decide, azi, soarta Guvernului!

Moțiunea de cenzură care este dezbătură, azi, în Parlament, va fi votată de către PSD, UDMR și, mai nou, de către Pro România, partidul lui Victor Ponta. Prin urmare, Guvernul Orban va fi demis. 

Când a fost depusă moțiunea de cenzură

Moțiunea ce cenzură, inițiată de PSD și UDMR, a fost depusă la sfârșitul lunii trecute, joi, pe data de 31 ianuarie. Anunțul a fost făcut cu o zi înainte de către președintele interimar PSD, Marcel Ciolacu. „ Mâine dimineaţă vom depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban”,declara, miercuri, 30 ianuarie, pentru digi24.ro, Marcel Ciolacu. „Opoziţia se bucură de fiecare dată când puterea îi conferă dreptul de a depune mai multe moţiuni.  Și noi nu vrem să scăpăm acest lucru. Dorim să depunem moţiunea de cenzură”, a mai spus  președintele interimar PSD. 

Întrebat dacă îşi doreşte să treacă această moţiune, liderul PSD a spus: „Categoric”. 

De ce a fost depusă moțiunea de cenzură

PSD împreună cu UDMR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban după ec acesta și-a asumat răspunderea pentru organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin. Modificarea, pe ultima sută de metri, a legislației electorale nu convine absolut deloc PSD-ului care ar pierde foarte multe portofolii din țară. iar acest lucru ar fi un adevărat dezastru pentru partid, mai ales că, în anumite regiuni, deține puterea de foarte mulți ani. 

Cine susține moțiunea de cenzură

Moțiunea de cenzură a fost inițiată de către PSD și UDMR și este susținută, după mai multe runde de negocieri, de către partidul lui Victor Ponta, Pro România. 

Ce se va întâmpla dacă trece moțiunea de cenzură

După ce trece moțiunea de cenzură, Guvernul Orban este demis și va rămâne interimar. Faptul că Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegeri locale în două tururi nu va mai avea nici o importanță. Lucru ce convine de minune PSD-ului. În schimb, demiterea actualului Guvern deschide ușa pentru alegeri anticipate. Este primul pas. În cazul în care vor exista - e un drum lung până la ele - alegerile anticipate se vor organizat la 21 iunie, odată cu algerile locale într-un singur tur. 

Citește și:

PSD a depus moțiunea de cenzură. Mărul discordiei: alegerile locale în două tururi

Alegeri anticipate. Ce sunt, cum se declanșează și când vor avea loc

Ludovic Orban a bătut palma cu Marcel Ciolacu? Ce spune premierul

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net