4 ore de sport la clasele primare

Ultima actualizare:
Copiii vor sta mai  mult în sala de sport,   decât în faţa calculatoarelor
Copiii vor sta mai mult în sala de sport, decât în faţa calculatoarelor

Ne jucăm şi învăţăm, aşa a fost gândită noua programă pentru clasele mici. Pentru aceşti şcolari, sunt prevăzute patru ore de mişcare şi mai puţină Matematică, chiar din toamnă.

Mai multă mişcare, mai puţin cu ochii în calculator. Programa şcolară ce va intra în vigoare din toamnă are mai multe ore de sport pentru prichindei „pentru dezvoltarea armonioasă a tinerei generaţii, tot mai preocupată de tehnologia digitală".

Ministerul Educaţiei propune creşterea numărului de ore de sport în învăţământul primar, cu două ore de mişcare, pe lângă cele două ore la „Educaţie fizică". Aceasta este propunerea pentru clasele „zero", întâi şi a II-a, iar pentru clasele a III-a şi a IV-a sunt propuse trei ore, în total, pe săptămână.

Mai multă mişcare, dar şi comunicare, pentru care vor fi alocate 5 ore săptămânal la clasa „zero", câte 6 ore la clasele întâi, a II-a şi a IV-a şi 7 ore la clasa a III-a. Disciplinei „Matematică şi ştiinţe ale naturii" îi sunt alocate câte patru ore pentru clasele pregătitoare, întâi şi a II-a şi câte cinci ore pentru clasele a III-a şi a IV-a.  În plus, copiii vor învăţa primele noţiuni despre societate, despre artă, lucru manual, muzică şi despre dezvoltare personală.

Mai sunt 97 de locuri libere  în “Casa cu pitici” şi în “Casa cu ştrumfi”


    Copiii vor sta mai  mult în sala de sport,   decât în faţa calculatoarelor
Copiii vor sta mai mult în sala de sport, decât în faţa calculatoarelor

Încă de la clasa „zero", copiii care sunt de altă etnie vor învăţa săptămânal 3 ore de Limbă română şi 5 ore de limbă maternă, iar din clasa a III-a şi 2 ore de limbă modernă. O oră pe săptămână, şcolarii mici vor învăţa Religie. O altă noutate este că învăţătorii vor putea să îşi organizeze timpul, astfel încât 75% din oră să fie pentru predare şi evaluare, iar 25% cu ceconsideră necesar.

Noua programă este în dezbatere publică până marţi, 19 februarie.

Jucării fără vopsele toxice, saltele din fibre de cocos, mobilier din lemn natur, mâncare fără E-uri. Toate în aşa-numitele creşe ecologice. În Capitală, sunt deja 11 astfel de creşe, create de Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, cu bani europeni. Clasele au mobilier din lemn natur, colorat cu vopsea ecologică fără toxine, saltelele sunt din fibre de cocos, iar jucăriile sunt produse toate în România, din lemn natur. În plus, lenjeria este spălată cu un detergent biodegradabil. Pâinea servită copiilor este preparată în creşă din făină 100% integrală.

Până la sfârşitul lunii, urmează să se înfiinţeze şi două unităţi mobile. Acestea au fost gândite pentru copii cu vârste între 0 şi 3 ani, ai căror părinţi muncesc. Spre deosebire de creşele tradiţionale, în aceste unităţi, pe lângă hrană şi îngrijire, copiii vor avea parte şi de activităţi educative, informează rtv.net. Ei învaţă să numere, descoperă părţile corpului sau învaţă regulile de circulaţie.

Proiectul se numeşte "Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine" şi este construit după standarde europene.În momentul de faţă mai sunt 97 de locuri libere în două dintre creşele DGAS, "Casa cu Pitici" (str. Mitropolit Filaret nr. 41-41 A, sector 4) şi "Casa cu Ştrumfi" (Calea Giulesti nr. 184, sector 6). Singurul cost pe care părinţii îl suportă este de 10 lei pe zi, contravaloarea alocaţiei de hrană.

- În aprilie, se vor face înscrierile în clasa „zero" şi clasa întâi. Copiii de până la 6 ani vor merge la grădiniţă în grupa mare, între 6 şi 7 ani vor fi înscrişi în clasa „zero", iar de la 7 ani merg în clasa întâi. În mod excepţional, anul acesta vor fi înscrişi în clasa întâi şi copiii de peste 7 ani care nu au parcurs clasa „zero".

- Copiii care nu au împlinit 6 ani la 1 septembrie, vor fi evaluaţi de o comisie de specialişti, care va stabili dacă micuţul este suficient dezvoltat pentru a putea merge la şcoală.

- Fiecare copil are un loc garantat la şcoala de lângă casă. Părintele poate merge la o altă şcoală cu dosarul de încriere şi în funcţie de numărul de locuri şi de copii arondaţi, poate fi primit sau trebuie să se întoarcă la şcoala de domiciliu. Selecţia se va face după criterii stabilite de fiecare şcoală. De pildă, vor fi primiţi în alte şcoli copiii care au un frate în unitatea dorită.

- În clasa „zero", vor fi maximum 20 de ore de studiu pe săptămână, iar în clasa întâi şi a II-a vor fi 21 de ore pe săptămână. În clasa a III-a este programată o oră în plus, adică un total maxim de 22 de ore, iar în clasa a IV-a vor fi 23 de ore, maximum într-o săptămână.

image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net