52.000 de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfintei Paracheva

Ultima actualizare:

    Pelerinii au stat  la coadă ca  să ajungă la raclă Foto: Inquam Photos
Pelerinii au stat la coadă ca să ajungă la raclă Foto: Inquam Photos

La Iaşi, credincioşii stau la rând ca să se închine la moaştele Sfintei Parascheva. Racla a fost scoasă în curtea Catedralei Mitropolitane încă de la finalul săptămânii trecute, deşi Cuvioasa e prăznuită joi. Primarul din Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat că pelerinajul se derulează fără restricţii.

Forfotă mare la Iaşi! Până pe 14 octombrie, ziua de hram a Sfintei Parascheva, la racla cu moaşte, aşezată pe baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane, s-au închinat aproximativ 52.000 de persoane. În aşteptare erau miercuri circa 1.400 de persoane, timpul de aşteptare la rând fiind de circa o oră şi jumătate - două ore, scrie ziaruldeiasi.ro. 

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au cerut să organizeze pelerinajul fără nici un fel de restricţii, iar Mihai Chirica, primarul din Iaşi, a fost de acord. ”Nu dorim nici un fel de restricţionare a pelerinilor, pe nici un fel de criterii. Pelerinajul se va desfăşura în aer liber, accesul se va face, ca şi anul trecut, pe culoar unic, de o persoană, cu respectarea regulilor specifice acestei perioade, cu flux de intrare separat de cel de la ieşire. Nu ar trebui, aşadar, să fie nici un fel de pericol din punct de vedere epidemiologic”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Timpul de aşteptare: până la două ore

La racla cu moaşte pot merge atât pelerinii vaccinaţi, cât şi cei nevaccinaţi.Aşa cum era de aşteptat, la Iaşi au venit credincioşi din toată ţara. Potrivit bzi.ro, în cursul zilei de miercuri, rândul format din pelerini înconjura Catedrala Mitropolitană. Aceştia sunt nevoiţi să aştepte până la două ore pentru a ajunge în faţa raclei. Cu toate acestea, pelerinii nu se arată deranjaţi de timpul de aşteptare, dar nici de măsurile impuse de autorităţi.

Majoritatea pelerinilor au preferat să vină alături de familie, cu maşinile personale, dar asta nu înseamnă că au lipsit pelerinajele organizate. Credincioşii sunt îndrumaţi de către organizatori pe culoare special amenajate, pentru o singură persoană, aşa că oamenii nu se pot strânge în grupuri. În interiorul catedralei, credincioşii stau 5-10 minute. Porţile se închid la ora 21.00 şi se deschid a doua zi, la ora 6.00. 

Nu toţi pelerinii prezenţi la hramul Sfintei Parascheva poartă însă mască. În jur de 15% dintre ei nu vor să respecte măsurile sanitare impuse de autorităţi, mai arată ziaruldeiasi.ro.

image
image
image
image
image
image
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net