6 sfaturi să te fereşti de mâncarea stricată din magazine

Ultima actualizare:
 Achim Irimescu,  ministrul agriculturii: “În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet. Statul nu-şi face datoria”
Achim Irimescu, ministrul agriculturii: “În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet. Statul nu-şi face datoria”

Irimescu a lovit din nou. Ministrului agriculturii spune că românii mănâncă doar resturi alimentare, produse neconforme şi neverificate, numai bune de dat la porci. Acest lucru s-ar datora practicilor haiduceşti ale comercianţilor, care ne îndeasă pe gât mâncare expirată sau spălată cu detergent, pentru a-i ascunde duhoarea. Iată cum verifici ce pui în coşul zilnic!

Dacă ar fi să ne luăm după recentele declaraţii ale lui Achim Irimescu, tot ce punem pe masă poate reprezenta un pericol pentru sănătatea noastră. Trist e că rezultatele unor controale întreprinse la nivel naţional îi dau dreptate ministrului, care atenţionează că cei care scot alimente pe piaţă apelează la trucuri mizerabile pentru a-şi vinde marfa. „Importatorii se orientează şi aduc produse la sfârşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face datoria, ANPC nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?”, spune Irimescu, citat de “Ziarul Financiar”.

Reprezentanţii autorităţilor de control au descoperit adesea produse cu termen depăşit care erau gătite pentru a le fi mascate defectele. Carnea tocată care se apropia de expirare era modelată sub formă de mititei în vederea comercializării rapide pe timp de vară, la caserolă, şi la preţ mai mare. Salamul se spală cu oţet sau detergent pentru a i se da un aspect de proaspăt, iar etichetele cu termenul de valabilitate sunt schimbate pentru vânzare peste termen. Iată cum verifici dacă produsele alimentare sunt conforme şi proaspete!

  • Carnea de porc/vită. Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roşie şi să fie elastică. Dacă o apăsaţi cu degetul trebuie să revină la forma iniţială, să nu rămână cu forma degetului impregnată. Specialiştii sanitar-veterinari recomandă să nu cumpărăm niciodată carne gata tocată, ci să alegem bucata din galantar şi să-i cerem  vânzătorului să o toace în faţa noastră. Carnea condimentată sau marinată în baiţuri cu ierburi aromatice poate ascunde faptul că e veche. Dacă vreţi să cumpăraţi mâncare gătită de la raioanele hypermarket-urilor, evitaţi tocăturile! Acestea ar putea fi preparate din carne cu termen de valabilitate depăşit. „Conform standardelor, carnea de vită, dar şi alt tip de carne, trebuie să fie de culoare roşu închis, intactă, conform porţiunii, fără cheaguri de sânge sau pudră de oase. Mirosul trebuie să fie unul plăcut”, ne spune Mihai Vişan, director executiv al Romalimenta, federaţia patronatelor din industria alimentară.
  • Carnea de miel. Fiindcă Paştele se apropie, vigilenţa noastră trebuie să crească în aceste zile. Carnea de miel se vinde acum pe toate tarabele, fie autorizate, fie nu, iar riscul îmbolnăvirilor este ridicat. Carnea de miel sau ied proaspătă e de culoare roz spre roşu, cu o consistenţă fermă şi elastică, atât la suprafaţă, cât şi în secţiune. Prin apăsare cu degetul revine la forma iniţială, iar prin presare exprimă greu suc limpede. Carnea de miel sau ied rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar e marcată cu ştampilă rotundă, cu un diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană.
  • Peştele. Carnea de peşte este extrem de perisabilă, iar cei care o comercializează riscă adesea să rămână cu marfa nevândută. Pentru a scoate profit, apelează la diferite trucuri care, de cele mai multe ori, au urmări grave asupra sănătăţii populaţiei. Un peşte proaspăt va avea întotdeauna branhiile de culoare roşu-aprins. Asta înseamnă că peştele a fost prins de curând şi nu a stat în galantare mai mult de 24-36 de ore. După această perioadă, produsul se păstrează la gheaţă, însă, cu timpul, branhiile capătă un aspect rozaliu şi, în final, maroniu. În acest stadiu, peştele începe să miroasă şi să prezinte un mucus specific cărnii stricate. Nu se mai poate consuma sub nici o formă.
  • Salamul. Produsele din carne din categoria mezelurilor pot fi cel mai greu verificate, întrucât sunt realizate din carne de lucru (ce rămâne în urma porţionării) cu termen de valabilitate îndoielnic. Pentru a le ascunde defectele, dar şi pentru a le spori termenul de valabilitate, salamurile sunt „îmbunătăţite” cu stabilizatori, arome, condimente, conservanţi şi coloranţi. Deşi nu există mezeluri sănătoase (adesea asociate cu apariţia cancerului la colon), unele dintre ele sunt mai puţin periculoase. Cu cât salamul e mai viu colorat (roşu aprins), cu atât el conţine mai mulţi conservanţi, stabilizatori şi arome. De aceea, e bine să alegeţi un salam cu o culoare apropiată de cea pe care o are carnea în momentul preparării salamului (maronie).


     Achim Irimescu,  ministrul agriculturii: “În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet. Statul nu-şi face datoria”
Achim Irimescu, ministrul agriculturii: “În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet. Statul nu-şi face datoria”

Cum afli dacă un ou e proaspăt

Ouăle sunt, de asemenea, foarte căutate în această perioadă. Pentru a verifica prospeţimea lor aveţi la dispoziţie un truc extrem de simplu. Singura problemă e că experimentul poate fi făcut acasă, după ce aţi cumpărat deja produsul. Aşadar, cufundaţi un ou în paharul cu apă şi observaţi unde se opreşte.

Dacă se „odihneşte” frumos pe fundul paharului, în poziţie orizontală, atunci oul nu este mai vechi de trei zile (vezi foto). 

Cât de bună e brânza veche

Ministrul agriculturii s-a legat inclusiv de brânza tradiţională, care ar beneficia de o cosmetizare: schimbarea saramurii. „Prima saramură a brânzei-telemea se schimbă fiindcă produsul îşi lasă zer, iar acesta acreşte brânza şi o strică. După ce se pune a doua saramură, brânza-telemea se poate păstra la rece şi doi ani”, ne-a spus Mircea Andrei, crescător de oi din Mărginimea Sibiului.

Telemeaua proaspătă e elastică, îmbibată în zer, iar când o mâncaţi scârţâie în dinţi. Telemeaua se învecheşte în putini, umplute cu apă şi sare. Telemeaua veche e mai scumpă decât cea proaspătă fiindcă nu mai reţine zer (sau saramură), deci cumpăraţi doar brânză. Circa 20-25% din greutatea unui kg de telemea proaspătă e zer, deci nu plătiţi doar brânza.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net