60 de ani de la primul Revelion la TVR

Ultima actualizare:

    Prima emisie a TVR a fost văzută doar de mai marii acelor vremuri, în 31 decembrie 1956FOTO: ArhivaTVRonline
Prima emisie a TVR a fost văzută doar de mai marii acelor vremuri, în 31 decembrie 1956FOTO: ArhivaTVRonline

La 31 decembrie 1956, Televiziunea Română emitea în premieră, dintr-un studio improvizat. Timp de peste 30 de ani, aici s-au născut vedete ca Margareta Pâslaru, Marina Voica, Dan Spătaru și multe altele. Veștile veneau de la crainici care au devenit foarte îndrăgiți.

Prima emisie a TVR a fost văzută doar de mai marii acelor vremuri. La 31 decembrie 1956, TVR emitea dintr-un studio improvizat din strada Moliere. Televiziunea avea în jur de 150 de angajaţi şi un singur car de reportaj, primit de la ruşi, potrivit tvr.ro. După un reportaj realizat de Alexandru Stark a urmat filmul ”O noapte furtunoasă” şi salutul lui Petru Groza, preşedintele Marii Adunări Naţionale, cu prilejul Anului Nou.

Studiourile nu era gata, încăperile nu erau încă tencuite, ferestrele nu erau montate, așa că emisia a fost pornită pentru o noapte. Transmisia era recepţionată pe atunci numai în Bucureşti, pe câteva sute de televizoare, importate din URSS pentru personalităţile momentului.

După emisiunea inaugurală, programul televiziunii a fost suspendat pentru două luni, pentru ca să se termine amenajarea studioului pentru crainici şi primele instalaţii.

Timp de câţiva ani, emisiunile erau doar în direct. În 1959, după trei ani de la înfiinţare, Televiziunea avea 1.000 de abonaţi. Abonamentul la Televiziune, „care costa cam cât două franzele, se făcea o dată cu achiziţia aparatului TV şi se plătea prin poştă. Deşi despre televiziunea color în România se vorbea de la începutul anilor ’60, abia în 1983a avut loc prima transmisiune color.

Știri și Revelioane

Știrile veneau de la crainice tinere, frumoase, educate, cu voce și dicție excelente: Mariana Zaharescu, Ioana Măgură, Cristiana Bota, Sanda Tăranu, Silvia Ciurescu, Delia Budeanu. Prin ele, milioane de români au trăit la unison emoţii unice: mândrie, bucurie, tristeţe, îngrijorare, speranţă.


    Sanda Țăranu a fost printre primele crainice de la TVR
Sanda Țăranu a fost printre primele crainice de la TVR

La TVR s-au lansat cele mai mari vedete din acele vremuri: Margareta Pâslaru, Marina Voica, Angela Similea, Maria Lătărețu, Maria Ciobanu, Dan Spătaru, Luigi Ionescu, Gabi Luncă, Ileana Sărăroiu, Doina Badea.

Cele mai urmărite erau Revelioanele cu cei mai îndrăgiți cântățeți, actori uriași ca Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Amza Pellea, Stela Popescu, Ștefan Bănică, Ștefan și Rodica Tapalagă, Toma Caragiu, Jean Constantin și foarte mulți alții.

În 1985, programul TVR a fost limitat la doar 2 ore pe zi, emisiunile fiind în cea mai mare parte dedicate cultului personalităţii lui Nicolae și Elena Ceaușescu, planurilor cincinale.

.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net