Johnny Răducanu s-a stins la 19 septembrie 2011, la 79 de ani. Cu puțin timp înainte de a pleca dintre noi, , veteranul muzicii de jazz a mărturisit pentru Click! cât de trist este. ”Am renunţat la toate, acum nu vreau decât sănătate.” Avea o pensie de 429 de lei.


Au trecut opt ani de când ne-a părăsit Johhny Răducanu, vrăjitorul pianului. Se apropia de 80 de ani și era trist, bolnav și sărac. ”Am renunţat la toate, acum nu vreau decât sănătate”, ne spunea în 2011 “Mr. Jazz of Romania”, cum l-au numit americanii.

Johnny Răducanu avea o pensie de 429 de lei

Johnny Răducanu a mărturisit pentru Click! cât de trist este. Vrăjitorul pianului îşi făcea singur cumpărăturile şi își gătea meniuri vegetariene, deşi îi era din ce în ce mai greu să meargă. Însă, moartea a venit și l-a luat în cea mai cruntă parte a vieții sale. Era bolnav și avea o pensie de 429 de lei.

Johnny Răducanu, biografia

Pe numele său real Răducan Creţu, s-a născut într-o familie de romi cu tradiţii muzicale de peste trei sute de ani. S-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas încă de la 19 ani. A făcut studii medicale la Iași, Cluj și București.

Americanii l-a numit pe Johnny Răducanu “Mr. Jazz of Romania”, în 1987, și l-au făcut membru de onoare al Academiei Louis Armstrong din New Orleans, SUA.

Toți specialiștii din domeniu spun că Johnny Răducanu a îmbogățit jazzul mondial, nu doar pe cel românesc, prin numeroase compoziții originale chiar în perioada regimului comunist. “Vechiul port”, “De mult într-o carte”, “Nu veni, nu pleca”, “Mă cheamă marea”, “Iarnă, iarnă” sunt câteva dintre cântecele scrise de Johnny Răducanu.

Johnny Răducanu a trăit în sărăcie lucie

Puțini știu că în ultimii ani de viață Johnny Răducanu a trăit în sărăcie cruntă și se lupta cu bolile. În 2011, veteranul muzicii de jazz, avea o pensie de 429 de lei, după zeci de ani de carieră strălucită. În interviul pentru ziarul Click! cu puțin timp înainte să ne părăsească,  Johnny Răducanu ne spunea că îl supără un diabet ”urât” şi merge greu, dar el continuă să aibă concerte ”când şi când”.

Spunea că jazzul este viaţa lui, pentru asta trăieşte, dar şi pentru că pensia lui este de doar 429 de lei, adică puţin peste o sută de euro.

”Vreo 20 de ani, am avut cartea de muncă la Electrecord, iar în 1990 am fost scos la pensie ca ... portar. Mi-au spus cei de la «Personal» să tac din gură şi să spun mersi că îmi dă şi atât. Dar, recunosc, a fost alegerea mea. Prietenii mei din New York mi-au tot spus să rămân în State, să nu stau cu o pensie de 100 de euro, iar eu am ales să mă întorc de fiecare dată în ţara mea”, ne-a povestit, atunci, maestrul Johnny Răducanu.

Nu a recunoscut că este extrem de greu să trăieşti cu bani atât de puţini, spune că a avut el grijă să aibă de toate. În cele din urmă, a mărturisit: ”Am renunţat la toate, acum nu vreau decât sănătate.”

Citește și:

74 de ani de la moartea lui Constantin Tănase

Alexandru Darie nu era pe lista de transplant. Când şi unde va fi înmormântat regizorul

 
 
Loading...