Adevăratul atac al virusului ucigaș. Pandemia de coronavirus abia începe să facă ravagii în România

Ultima actualizare:

    În mai multe țări, testările arată o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri
În mai multe țări, testările arată o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri

O arată cifrele, o repetă specialiştii, iar mulţi dintre noi tot nu credem! Relaxarea exagerată, faptul că am uitat de măsurile de protecţie şi neîncrederea în puterea noului coronavirus ne-au adus, la patru luni de la primul caz înregistrat la noi, în topul european. Cele 614 cazuri noi raportate joi, 9 iulie, sunt un trist record, dar şi un semnal clar că virusul abia începe să-şi facă de cap în România.

Ne pregăteam de o nouă relaxare, dar iată că ar trebui să fim mai stresaţi ca niciodată. Ne pregăteam bagajele pentru concediu, dar avem surpriza ca multe ţări să nu ne mai primească. Motivul? Trendul ascendent al îmbolnăvirilor înregistrat în ultima săptămână, cu record după record doborât. 

Dacă în aprilie, în plină stare de urgenţă, am avut puţin peste 500 de cazuri, iată că joi, 9 aprilie, s-au înregistrat peste 600! Analiza datelor statistice arată că cele mai multe infectări de la o zi la alta au fost raportate în Bucureşti (71), urmat de Dâmboviţa cu 66, Argeş şi Braşov, cu câte 55, şi Buzău, cu 43. 

Sălaj şi Tulcea sunt singurele două judeţe care nu au raportat nici un nou caz de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Alte patru judeţe au raportat doar un singur caz nou: Sibiu, Satu Mare, Arad şi Giurgiu. Singurele judeţe în care numărul total de cazuri este sub 100 sunt Satu Mare (82) şi Vâlcea (94). Numărul record de cazuri de infecţii cu coronavirus este “o urmare a comportamentului unei părţi a populaţiei, care a uitat de tot ceea ce înseamnă măsuri de protecţie”, afirmă medicul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi, spital dedicat 100% COVID-19 în această perioadă, într-un interviu acordat HotNews.ro.


    În mai multe țări, testările arată o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri
În mai multe țări, testările arată o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri

Carmen Dorobăţ nu uită nici faptul că “de partea cealaltă există acele opinii care sunt deosebit de active pe reţelele sociale, care neagă existenţa virusului sau care îl aseamănă cu o ”simplă răceală”. 

Peste 620 de pacienţi au cerut să fie externaţi

După ce Curtea Constituţională a stabilit că nu există bază legală pentru ca cetăţenii care au fost diagnosticaţi cu Covid-19 să fie internaţi în spital fără acordul lor, că izolarea şi carantina trebuie stabilite prin lege, nu prin OUG, spitalele şi centrele de carantină au început să se golească. Potrivit datelor prezentate de ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru, 30.000 de persoane suspecte că ar fi infectate au ieşit din autoizolare. 

„Din 50.000 mai sunt 20.000. Între 1.200 şi 1.300 de oameni au părăsit centrele de carantină, iar 624 de pacienţi au cerut externarea din spitale. Printre aceştia din urmă se află şi cei care au atins perioada de 10 zile şi au trebuit oricum externaţi, dar sunt şi cei care au solicitat mai devreme această externare. N-am înţeles schimbarea unei legi în timpul războiului, dar dacă totuşi s-a întâmplat, să grăbim totuşi aprobarea acestui proiect legislativ şi promulgarea lui”, a declarat Nelu Tătaru, citat de Mediafax.Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, ieri, un apel către clasa politică la “colaborare loială între instituţiile statului”. El a spus că nu este momentul orgoliilor şi a cerut Parlamentului să adopte urgent legea privind carantinarea şi izolarea, pentru a da autorităţilor pârghiile să acţioneze pentru protejarea sănătăţii oamenilor. Şeful statului a mai afirmat că pandemia a fost gestionată cu legi slabe, că legislaţia a trebuit ajustată din mers şi că întreg cadrul normativ al măsurilor excepţionale trebuie regândit, ca să cuprindă instrumente suficiente pentru o acţiune promptă a autorităţilor. 

În mai multe țări, testările arată o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri
În mai multe țări, testările arată o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri

Un milion de cazuri pe glob în doar opt zile

Primul caz de infecţie cu noul coronavirus a fost raportat în China la începutul lunii ianuarie. Cu toate măsurile de izolare, carantină şi graniţe închise, în trei luni s-a ajuns la un milion de infectări.

La începutul lunii mai erau deja 4 milioane de cazuri, pentru ca doar în cinci săptămâni numărul să se dubleze şi să ajungă la 8 milioane de cazuri. S-a ajuns apoi la un milion de infectări în doar 8 zile, pentru ca la o singură săptămână distanţă să se ajungă la infectarea unui milion de persoane în doar 5 zile, de la 11 milioane la 12 milioane câte au fost înregistrate miercuri.

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net