UPDATE Adina Vălean, acceptată de președintele CE pentru postul de comisar european

Ultima actualizare:
Siegfried Mureșan este europarlamentar PNL
Siegfried Mureșan este europarlamentar PNL

Una dintre primele decizii luate de Ludovic Orban în calitate de prim-ministru a fost formularea unor propuneri pentru funcția de comisar european, în condițiile în care precedentele propuneri au fost refuzate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE 17.40 Preşedintele CE Ursula von der Leyen a acceptat nominalizarea europarlamentarului PNL Adina Vălean pentru postul de comisar european din partea României. Adina Vălean este a patra nominalizare trimisă de România şi prima făcută de Guvernul Orban. României îi revine postul de comisar european pentru Transporturi, pentru care iniţial a fost nominalizată Rovana Plumb, care a nu a îndeplinit însă criteriile de integritate, urmată de Dan Nica, respins de preşedintele ales al CE Ursula von der Leyen încă înaintea începerii procedurilor parlamentare. Cea de-a treia nominalizare a fost făcută de Guvernul PSD după demiterea prin moţiune de cenzură, Victor Negrescu. În cazul acestuia, CE a transmis că orice nominalizare trebuie să aibă şi acordul preşedintelui Iohannis. 

În ședința de Guvern de miercuri, premierul Ludovic Orban a anunțat, în prezența președintelui Klaus Iohannis, că trimite la Bruxelles două propuneri oficiale pentru funcția de comisar european: Adina Vălean și Siegfried Mureșan.


    Siegfried Mureșan este europarlamentar PNLfoto: Wikimedia
Siegfried Mureșan este europarlamentar PNLfoto: Wikimedia

Surse din grupul PPE de la Parlamentul European declaraseră anterior pentru Digi24.ro că în cursul zilei de miercuri va avea loc o convorbire telefonică între Ursula von der Leyen și premierul Ludovic Orban pe acest subiect. 

Propunerile Viorică Dăncilă, respinse la Bruxelles

Pentru a nu se mai repeta episoadele rușinoase ale refuzării propunerilor venite din partea României, și din cauza politicii de egalitate de gen pe care o promovează Ursula von der Leyen, Ludovic Orban și Klaus Iohannis doresc să se asigure de data aceasta că la Bruxelles va fi trimis oficial un nume care deja se bucură de susținerea președintelui Comisiei Europene. 

Oficialii de la București dau asigurări că va fi o procedură transparentă și că, înainte de a fi audiat în comisiile PE, candidatul român va fi prezent pentru audieri în Parlamentul României. 

Citește și:

Rovana Plumb dă totul ca să fie comisar european. Și-a sacrificat două case

Cine este Victor Negrescu, propus pentru funcția de comisar european. Este în politică de la 17 ani

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net