Adrian Năstase, declarații bombă despre sinucidere, în interviul cu Denise Rifai: „A fost o tâmpenie”

Ultima actualizare:

    Adrian Nătase, invitat în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”Foto: Kanal D
Adrian Nătase, invitat în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”Foto: Kanal D

Adrian Năstase (70 de ani), celebrul politician român, a fost invitatul emisiunii “40 de întrebări cu Denise Rifai”, marți, 5 ianuarie, unde a răspuns maratonului de întrebări „incomode”.

Fostul premier al României, figură controversată a scenei publice românești, Adrian Nastase a avut, de-a lungul anilor, momente de succes pe scena politică, dar și de declin si agonie, unele dintre acestea din urmă petrecute în urmă cu 8 ani, în perioada în care a fost condamnat și încarcerat. Iată câteva dintre întrebările care i-au fost adresate, dar și răspunsurile pe care fostul om politic le-a oferit.

Cine a fost cel mai bun premier al României?

Adrian Năstase. Știți că sunt arogant. Dar nu am fost numai eu care a spus acest lucru...Nu mă deranjează că sunt arogant.. Știu care este valoarea mea. Știu ce pot să fac.

Ați vândut România pe bucăți?

Sidex-ul era o vacă de muls. Erau și la intrare și la ieșire căpușe în fabrică. Era o perioadă în care toate țările ex-sovietice vindeau combinate siderurgice. Atunci, ideea asta era cea mai bună. Statul trebuia să plătească 1 milion de dolari pe zi pentru salarii. Cu Petrom-ul la fel. Problema nu a fost neapărat contractul, ci clauzele post-privatizare, care nu au fost respectate.

Au încercat de curând să vândă acțiuni de la Sidex și au luat un preț mai mic decât cel cu care am vândut noi în 2003, 2004. Sigur că se putea mai bine.

L-a scăpat statul român pe ucigașul lui Teo Peter?

Evident, dar l-au scăpat americanii lui. Este clar ce s-a întâmplat. Era clar că el trebuia judecat în România. I-am scris atunci președintelui american și am cerut extrădarea lui, asta nu mi-a făcut bine atunci la alegeri. Ceea ce a făcut Băsescu după aceea a fost inadmisibil. Eu cred că mi-am făcut datoria asupra familiei lui Teo Peter. Băsescu a fost cel care nu a vrut să insiste, chestia asta ținea de demnitate.

Este Traian Băsescu un politician mai bun decât dumneavoastră?

Ce înseamnă mai bun? Mai „șmecher”? Probabil. Eu credeam că românii sunt capabili să decidă în funcție de guvernare. Eu am crezut că lucrurile astea vor conta. Restul, cu lacrimile și Stolo care era pe moarte.......Poate că și lucrurile astea sunt importante. Dar doar dacă vor telenovele..

Pentru mine a fost într-adevăr șocant. Eu eram fost membru de partid, dar el fusese el însuși în nomenclatură. Cristian Tudor Popescu mi-a pus o întrebare care mi-a creat dificultate (întrebarea cu vânătoarea n.r). Au fost câteva lucruri pe care eu nu le-am înțeles cum trebuie. Am crezut că oamenii ascultă mai degrabă argumente serioase.

De ce credeți că ați făcut închisoare?

Cred că trebuie să începem de la motivul pentru care am pierdut alegerile. Povestea cu închisoarea și dosarele e mai complicată. Toți au avut probleme cu dosarele. S-a spus că nu existau dovezi directe, s-a spus că am fost condamnat pe baza unor raționamente logico-juridice. Și s-a întâmplat asta că trebuia dat un exemplu pentru corupție. A fost o mizerie.

La a doua condamnare știți în ce a constat mita? Practic la o clădire s-au făcut niște reparații și s-a spus că de fapt clădirea e a mea și că lucrările care au fost sau nu plătite au fost date de către Irina Jianu ca mită. O mare mizerie. Cei care m-au condamnat au fost puși în funcție de Traian Băsescu.

Ați luat mită?

Nu. Nu era vorba de bani, ci de materiale de construcție. Nu aveam ce să fac în apartamentul meu cu sute de bideuri, era clar că acele materiale aveau o destinație multiplă.


    Foto: Kanal D
Foto: Kanal D

Este adevărat că ați vrut să vă sinucideți?

Da. A fost o tâmpenie, dar așa am simțit atunci, pentru că mi s-a părut un gest de maximă umilință și nu am acceptat atunci povestea asta (condamnarea la închisoare n.r). Sigur, mai târziu am privit diferit lucrurile, dar era un alt moment.

Polițistului care m-a împiedicat atunci să duc până la capăt gestul respectiv, îi datorez viața în mare măsură, pentru că el practic a blocat revolverul. Ne-am bătut acolo efectiv. Soția mea și acum păstrează costumul care e rupt la genunchi și haina pătată...

Eu am explicat la un moment dat când câțiva idioți au pus la îndoială gestul meu de atunci și am pus și la mine pe blog și am transmis și prin niște scrisori deschise unuia care a dispărut dintr-o televiziune și l-am pus să citească un drept la replică conținând raportul medicilor legiști, le-am arătat semnele mele de pe gât.

Acum privesc lucrurile astea mai detașat. Cei doi medici au fost extraordinari. Glonțul a trecut atunci la 2 mm de carotidă, iar Brădișteanu știa că am o problemă de inimă, fusesem la el înainte.

Cea mai bună dovadă este faptul că imediat după ieșirea din închisoare, am plecat în Franța și am făcut o operație prin care mi s-a pus un stent la inimă, pe care-l păstrez și acum ca amintire a unei vieți destul de agitate.

Cine a suferit cel mai mult din familia dumneavoastră?

Le-am scris atunci fiecăruia dintre ei câte o scrisoare. Am încercat să le explic de ce am luat decizia respectivă. Toți au suferit enorm. Soția mea a avut și niște probleme de sănătate. Andrei (unul dintre cei doi fii ai săi n.r) a dus greul atunci, în relațiile cu publicul, cu avocații etc.

Care a fost cea mai umilitoare eperiență din penitenciar?

E foarte greu să vă răspund. Chiar și momentul în care se închid ușile de la celulă, acelea de metal care zăngăne....este un sentiment cumplit. Nu îmi aduc aminte ca în toată perioada la Rahova sau la Jilava cineva să îmi fi spus altfel decât domnule prim-ministru. Am niște amintiri foarte amestecate.

Vă e dor de mama dumneavoastră?

Haideți să trecem mai departe (a avut lacrimi în ochi și nu a putut răspunde la întrebare)

V-ați ascuns averea în spatele mătușilor?

Nu. Mătușa Tamara s-a născut într-o familie foarte bogată, chiar dacă era profesoară. Averea au pus-o în bijuterii. Istoria ei este una destul de spectaculoasă. Noi am îngrijit-o până când a murit. 

Citește și:

FOTO EXCLUSIV Cum arăta Adrian Năstase atunci când s-a predat la poliţie

Mărturia lui Adrian Năstase: «După ce am tras, am simţit o arsură puternică»

Adrian Năstase, liber după 265 de zile. Primele IMAGINI cu fostul prim-ministru ieşit din închisoare

Adrian Năstase, cu fular de 350 de euro pe targă

image
image
image
image
image
image
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net