Afacerea ”Romarm, măști de protecție” a păgubit statul cu peste jumătate de million de dolari. Care au fost problemele

Ultima actualizare:

    foto: shutterstock.com
foto: shutterstock.com

Pandemia și criza măștilor de protecție din primăvară a dus la păgubirea statului român cu peste jumătate de milion de dolari. Asta după ce România a produs măști de protecție prin compania Romarm, produse care au rămas necomercializate.

La sfârșitul primăverii, s-a luat decizia ca România să își asigure producția de măști de protecție, ca să nu mai depindem de produsele din import. Așa s-a ajuns la soluția Romarm, companie a statului român cu atribuții în asigurarea de capabilități de apărare. Numai că inițiativa nu a dat nici un rezultat. Afacerea ”Romarn, măști de protecție” a eșuat întrucât statul român nu a reușit să devină furnizor puternic pe piața echipamentelor medicale de protecție. Astfel, și în prezent depindem de importuri, scrie gandul.ro.

În prezent, Romarm anunță că producătorul chinez cu care a încheiat un contract, a trimis patru linii noi de producție, menite a le înlocui pe cele vechi, ce nu mai erau funcționale. Cifrele arată că până acum compania Romarm a reușit să furnizeze 230.000 de măşti de protecție, printre clienți regăsindu-se câteva ambasade străine din țară, firme private, plus Spitalul Judeţean Târgovişte.

Romarm a produs peste 4 milioane de bucăți      

„Vă comunicăm faptul că, de la începutul lunii aprilie 2020 și până în prezent, compania a produs, în regim de omologare a produselor și testare a liniilor de fabricație, în vederea trecerii la producția de masă, două tipuri de măști de față de unică folosință, respectiv: 3 PLY aproximativ - 4 milioane bucăți și N 95/FFP 2 - aproximativ 40.000 bucăți. Compania Romarm a comercializat până în prezent 230.000 bucăți unor ambasade cu sediul în România, unor firme private, precum și Spitalului Județean de Urgență Târgoviște. Cantitatea de măști produse și nevândute este depozitată în condiții optime de păstrare și igienă în vederea valorificării și sunt în limita termenului de garanție. Investiția efectivă este a CN Romarm SA achiziționată cu fonduri obținute prin credit bancar în cuantum de aproximativ 685.906,20 USD și nu din fonduri publice”, a transmis Romarm.

Citește și: 

Poliția Română, dotată cu pistoale Beretta de ultimă generație. Armele sunt asamblate în România

Primele izolete produse în România au ieșit din fabrică. Click! îți spune povestea tărgii minune

image
image
image
image
image
image
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net