Ai media şcolară sub 5? Nu mai intri la liceu! Ce spune cel mai nou proiect de lege al Ministerului Educaţiei

Ultima actualizare:
Marius Nistor, preşedintele FSE „Spiru Haret”
Marius Nistor, preşedintele FSE „Spiru Haret”

Se lucrează intens la o nouă Lege a Educaţiei, care va fi pusă în dezbatere publică la sfârşitul anului. Până atunci, se negociază noi modificări. Va fi grădiniţa obligatorie? Se va putea intra la liceu doar cu o medie peste 5? Trec creşele la Ministerul Educaţiei? Sunt doar câteva propuneri care ar putea deveni prevederi ale noii legi.

Legea Educaţiei s-a modificat de zeci de ori, în ultimii 25 de ani, lucru care i-a bulversat constant atât pe elevi, cât şi pe profesori. Acum, se pregăteşte o nouă lege. Ministerul Educaţiei a organizat dezbateri şi negocieri atât cu sindicatele, cât şi cu reprezentanţii părinţilor şi cei ai elevilor. S-au făcut propuneri şi a rezultat un proiect în fază incipientă, pe marginea căruia se va lucra în continuare. Potrivit ministrului educaţiei, Sorin Cîmpeanu, proiectul legii ar urma să fie pus în dezbatere la sfârşitul acestui an. Până în acel moment, Click! vă prezintă principalele modificări care ar putea fi aduse legii, în urma propunerilor făcute de toţi cei implicaţi în sistemul educaţional.

Creşele vor trece la Ministerul Educaţiei

În prezent, aceste unităţi se află în subordinea Ministerului Sănătăţii. Prin transferul lor la Educaţie, ministerul va avea cifra de şcolarizare şi în cazul antepreşcolarilor, îndeosebi în grădiniţele care îi primesc deja de câţiva ani.

Grădiniţa va fi obligatorie de la 3 ani

Acum, părinţii nu sunt constrânşi să-şi dea copiii la grădiniţă decât începând cu grupa mare. Potrivit draft-ului de proiect, învăţământul obligatoriu va fi de la 3 ani, ceea ce înseamnă că toate cele trei grupe (mică, mijlocie, mare) vor fi obligatorii, aşa cum se întâmplă în majoritatea ţărilor din UE.

Nu se va mai intra la liceu cu o medie mai mică de 5

Absolvenţii de clasa a VIII-a care vor obţine o medie mai mică de 5 nu vor mai putea fi admişi la liceu. Ei vor avea însă posibilitatea să urmeze o clasă „remedială”, la finalul căreia vor putea să dea din nou Evaluarea Naţională pentru a intra la liceu sau la o şcoală profesională. Această propunere este motivată prin faptul că, la nivel naţional, există un număr semnificativ de absolvenţi a căror medie de admitere la clasa a IX-a/la evaluarea natională este mai mică de 5. 

Copiii, înscrişi la şcolile de artă şi sportive, din clasa pregătitoare

În prezent, în învăţământul de artă şi în învăţământul sportiv şcolarizarea se realizează începând cu clasele gimnaziale. Modificarea adusă legii va face posibil ca şcolarizarea în aceste unităţi să se realizeze începând cu învăţământul primar.

Ce vor profesorii de la noua lege?


    Marius Nistor, preşedintele FSE „Spiru Haret”
Marius Nistor, preşedintele FSE „Spiru Haret”

Sindicatele din Educaţie au făcut o serie de propuneri pentru noua lege. „Am cerut indentificarea măsurilor care să conducă la combaterea violenţei fizice şi verbale împotriva angajaţilor din învăţământ. Am cerut eliminarea ingerinţelor politice în numirea persoanelor în funcţiile de conducere, această alegere urmând să se facă numai pe criterii de competenţă. În ceea ce priveşte costul standard per elev, am cerut înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Preuniversitar, din care să facă parte şi sindicatele, şi reprezentanţii părinţilor, şi care să stabilească costul standard per elev în funcţie de necesităţi”, a declarat preşedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net