Ai pensie privată? Guvernul vrea să-ți dea mai puțini bani la bătrânețe

Ultima actualizare:

    Și tinerii vor avea parte de bătrâneți necăjite, din cauza pensiilor diminuate
Și tinerii vor avea parte de bătrâneți necăjite, din cauza pensiilor diminuate

Se duce o luptă pe viață și pe moarte pe banii pe care românii îi plătesc lunar din salariu pentru pensia privată. Ca să-i facă pe salariați să renunțe la Pilonul II, guvernanții vor să-i penalizeze dacă nu contribuie cu toată suma la pensia de stat.

Nu au reușit să pună mâna cu forța pe banii care s-au strâns în conturile românilor în ultimii zece ani, de când a fost înființat Pilonul II, dar au născocit altă idee.

În noua lege a pensiilor, care este prevăzută să intre în vigoare în septembrie 2021, reprezentanții Ministerului Muncii vor să introducă penalizări.

Continui să plătești pentru pensia privată? Ți se va diminua din cea de la stat. Adică, nu-ți vor mai reține din salariu 25%, cât este stabilită contribuția fiecărui angajat la Pilonul I, ci vor scădea 3,75%, procentul care se duce, în prezent, la Pilonul II. Cine renunță la pensia privată va avea cotizația neciuntită.

„În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile prezentei legi se corectează cu raportul dintre cota de contribuţie de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii de către asigurat, prevăzută de Codul Fiscal, din care s-a dedus cota de contribuţie aferentă fondului de pensii administrat privat şi cota de contribuţie prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale”, se arată în proiectul de lege a pensiilor.

Administratorii, obligați să plătască o taxă lunară

Și nu doar contribuabilii sunt atacați la buzunar, ci și administratorii de pensii private. Aceștia vor fi obligați să plătească Casei Naţionale de Pensii o cotă aplicată lunar asupra sumei totale pe care o încasează.

„Comisionul reprezintă o 0,5% aplicat asupra sumei totale ce face obiectul operaţiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat”, mai apare în proiectul legii pensiilor.

Potrivit calculelor adevarul.ro, circa 40 milioane de lei se vor duce anual la stat.

Spre exemplu, în luna aprilie 2018, contribuţiile la Pilonul II au fost de circa 585,8 milioane de lei, raportat la salariul mediu actual, de 4.128 lei/lună.

Comisionul plătit de administratorii Pilonul II, 0,5% din valoarea administrată lunar, reprezintă la valoarea de acum (înmulțit cu 12 luni) circa 35 de milioane de lei, sumă ce poate fi rotunjită la cel puţin 40 milioane de lei pe an, având în vedere creşterile salariale prognozate de politicieni până în 2021.

Pe de altă parte, toate contribuţiile legate de pensii, inclusiv cele destinate Pilonului II vor fi trimise la Casa Naţională de Pensii, care, după ce va reţine comisionul de 0,5%,  va vira sumele în conturile noastre cu o lună întârziere.

În prezent, cotizația lunară este oprită de angajator și plătită lunar de acesta în contul pe care l-a ales salariatul. Un mecanism care funcționează foarte bine.

Ce zice Olguța Vasilescu

”Este singura modificare care vizează Pilonul II. Este vorba de procentul de transfer încasat de firmele care administrează Pilonul II de pensii, de 2,5%. În condiţiile în care Casa Naţională de Pensii face toată operaţiunea, de colectare a banilor, de transfer, absolut totul, cred că este normal să ia măcar 0,5% din acest procent. Atenţie, nu vor fi afectate pensiile celor din Pilonul II, pur şi simplu acest procent se ia din comision”, a spus Olguța Vasilescu, ministrul Muncii.

În prezent, cele șapte fonduri de Pilon II administrează active nete de 42,7 miliarde de lei ale celor 7,13 milioane de români care contribuie la acest sistem.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net