Aici se atârnă harta în cui!

Ultima actualizare:
Mănăstirea şi casa memorială a lui Ioan Iacob Hozevitul
Mănăstirea şi casa memorială a lui Ioan Iacob Hozevitul

Deşi sunt săraci şi tot mai puţini, oamenii din cea mai nordică localitate din România, satul Horodiştea, judeţul Botoşani, se consideră „un popor binecuvântat”. De altfel, ei spun că sunt din „satul sfântului” şi cred că sunt „un al doilea Ierusalim”, fiindcă pe aceste meleaguri s-a născut Ioan Iacob Hozevitul, unul dintre cei mai recenţi sfinţi români.

Satul Horodiştea, comuna Păltiniş, judeţul Botoşani, se află cu adevărat la capătul României. Este cea mai nordică localitate din ţară, situată chiar pe malurile Prutului, la frontierele învecinate ale Ucrainei şi Republicii Moldova, scrie adevarul.ro. La Horodiştea viaţa este cât se poate de grea.

Oamenii sunt, în mare parte, săraci şi trăiesc doar din ceea ce le oferă pământul şi animalele pe care le cresc. Oricum, sunt din ce în ce mai bătrâni şi mai puţini. Jumătate din sat este pustiu, iar casele sunt înghiţite de bălării.

Aşa arată o uliţă sărăcăcioasă din Horodiştea
Aşa arată o uliţă sărăcăcioasă din Horodiştea

Tinerii au plecat de mult, pentru a-şi găsi un rost în străinătate. Din aproape 2.000 de locuitori, abia dacă se mai pot număra 600 de suflete, majoritatea oameni trecuţi de 50 de ani. Până la Horodiştea se ajunge destul de greu, urmând pe o distanţă de peste 80 de kilometri drumul ce leagă municipiul Botoşani, de graniţa de nord a României. Oamenii sunt departe de lumea civilizată. 

Singurul spital care să le poată oferi asistenţă sanitară de urgenţă se află la o distanţă de peste 70 de kilometri. Există doar două birturi, care funcţionează şi ca magazin sătesc. Majoritatea sătenilor ajung la oraş doar odată la câţiva ani. ”Suntem departe de oraş, de doctor, de orice. Sunt oameni în sat care de ani de zile nu au mai ajuns la oraş. Oamenii sunt mai săraci aici, nu prea au maşini”, spune un localnic din Horodiştea, citat de Adevărul.

Chiar şi în aceste condiţii, sătenii spun despre ei că sunt ”binecuvântaţi„ şi că se află pe ”pământ sfânt”. Iar satul lor, aşa cum declară mulţi localnici, este un ”al doilea Ierusalim”. Şi totul fiindcă aici, la Horodiştea, s-a născut Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, unul dintre cei mai recenţi sfinţi români.

Horodiştea, judeţul Botoşani
Horodiştea, judeţul Botoşani

”Aici este loc de sfinţenie. Săraci trupeşte, dar aşa de binecuvântaţi cu duhul. Ce-i mai important, duhul sau trupul?”, spune cu evlavie Ionică Daniliuc, pe care l-am găsit cu vacile pe câmp.


    Horodiştea, judeţul Botoşani
Horodiştea, judeţul Botoşani

La Horodiştea, în cătunul Crăiniceni, s-a născut Ioan Iacob Hozevitul, în anul 1913. După o viaţă monastică exemplară şi sihăstrie în pustiurile din Ţara Sfântă, Ioan Iacob Hozevitul, mort în 1960, a fost canonizat în anii ‘90. La Horodiştea, se află amenajată în memoria acestuia o casă memorială cu lucruri care i-au aparţinut şi a mai fost construită şi o mică mănăstire. În sat au trăit toate rudele sfântului, iar oamenii spun că uită şi de sărăcie ştiind că sunt din acest sat.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net