S-a descoperit substanța ucigașă de la Timișoara. Patronul firmei de dezinsecție, reținut

Ultima actualizare:

    O mamă și doi copii au murit după o dezinsecție într-un bloc din TimișoaraInquam Photos / Virgil Simonescu
O mamă și doi copii au murit după o dezinsecție într-un bloc din TimișoaraInquam Photos / Virgil Simonescu

Stare de alertă la Timișoara. Autorităţile au decis evacuarea unui al doilea bloc de locuinţe din Timişoara, de pe strada Vaida Voievod, unde chiar luni dimineaţa (18 noiembrie) a fost făcută dezinsecţie la fel ca în blocul de pe strada Mioriţa, unde doi copii şi mama unuia dintre ei au decedat. Anchetatorii au descoperit că în acest bloc s-a făcut dezinsecţie într-un singur apartament, a cărui uşă a fost sigilată.

UPDATE: Pacienţii intoxicaţi vor rămâne în spital şase zile. Starea bărbatului care şi-a pierdut soţia şi copilul de trei ani este stabilă, iar analizele arată o îmbunătăţire.

UPDATE: Avocatul lui Ioan Sorin Buţă, patronul firmei, afirmă că bărbatul a recunoscut acuzaţiile care i se aduc şi le-a spus anchetatorilor că a cumpărat substanţa cu 600 de lei de la o cunoştinţă.

Luni seară, în jurul orei 22.30, autorităţile au decis să îi evacueze pe cei 31 de locatari, după ce au stabilit că un apartament de la etajul 4, al unui bloc de locuinţe de pe strada Vaida Voievod, colţ cu strada Daliei, s-a numărat printre cele în care aceeaşi firmă a făcut o operaţiune de deratizare si dezinsectie, precum în blocul de pe strada Mioriţa nr. 8.

Anchetatorii au descoperit că dezinsecţia şi deratizarea au fost făcute chiar luni dimineaţă, iar imediat după operaţiune, locatarii apartamentului numărul 79 au încuiat uşa şi au plecat la serviciu. Potrivit specialiştilor, nivelul de substanţă din acest apartament este una foarte mare.

Ce substanță s-a descoperit într-un apartament

Specialiştii în cercetare chimică au descoperit, într-o cutie, aşezată în dulap, între haine, o substanţă foarte toxică, ce se eliberează doar cu autorizaţie specială. Este vorba de Delicia Gastoxin, în formă de tablete rotunde, pe bază de fosfură de aluminiu. E un insecticid destinat combaterii daunătorilor cerealelor depozitate şi a rozătoarelor mari din culturile de câmp. Gazul de fosfină este eliberat în prezenţa umezelii şi este puternic toxic pentru toate formele de viaţă, fie oameni, fie animale. Fosfina, prin inhalare, blochează căile respiratorii prin eliminarea apei din celule. Echipele de cercetare chimică venite de la Sibiu în ajutorul celei de la Timişoara vor face masurători în toate apartamentele din acest imobil. Evacuaţii fie se vor duce la rude şi prieteni, fie vor fi primiţi de Mitropolia Banatului.

Luni, procurorii au început urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă în cazul tragediei de la Timișoara, unde doi copii și mama unuia dintre ei au murit după ce în blocul în care locuiau a fost făcută deratizare. Reprezentanții autorităților au depistat prezența în imobil a unei substanțe neurotoxice și au fost identificate încă două locații la care a făcut deratizare aceeași firmă. Opt adulţi erau internaţi, luni seara, la ora 18.00, la Spitalul Judeţean şi nouă copii la Spitalul ”Louis Ţurcanu” din Timișoara, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş. Toţi locuiesc în blocul de pe strada Mioriței, în care s-a făcut deratizare şi dezinsecţie.

Omor din culpă, vătămare corporală din culpă și trafic de substanțe interzise. Acestea sunt acuzațiile aduse patronului firmei care a facut deratizarea în blocul unde au murit doi copii si mama unuia dintre ei, iar alte zeci de persoane au ajuns la spital. Potrivit opiniatimisoare.ro, după audieri maraton, polițistii au decis să-l ducă pe patronul firmei Bistim Dera în Arestul IPJ Timiș pentru 24 de ore. În cursul zilei de azi (19 noiembrie) urmează să stea de vorbă cu procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Timiș, care au preluat dosarul și va fi prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

Fosfura de aluminiu, grupa I de toxicitate

Surse citate de pressalert.ro susţin că au stabilit că susbtanţa toxică responsabilă pentru moartea a trei persoane într-un bloc din Timişoara este fosfura de aluminiu, care face parte din grupa I de toxicitate, foarte nocivă pentru oameni. Într-o conferinţă de presă susţinută luni seara, autorităţile au refuzat să confirme dacă aceasta este substanţa identificată, scrie adevarul.ro. Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Louis Ţurcanu din Timişoara, medicul Mihai Gafencu, care este şi specialist în toxicologie pediatrică, a declarat că principala cauză a morţii celor doi copii, de trei ani şi de 10 zile este intoxicarea. Medicul a explicat că în cazul copilului de 10 zile, acesta a murit înecat cu lapte, vărsăturile fiind provocate tot de intoxicare. „Cauza este mai mult ca sigur un toxic care a contaminat apa sau dacă a fost un toxic care avea efecte prin inhalaţie, putea şi aşa să îi intoxice pe aceşti copii, cel mai mic având zece zile care, pot să bănuiesc, prin vărsătură a făcut o aspiraţie de lapte şi a avut asta ca simptomatologie de bază, dar motivul a fost sigur intoxicaţia”, a declarat medicul Mihai Gafencu.

Citește și:

Cercetari chimice în alte două imobile din Timişoara după ce numărul pacienţilor internaţi a ajuns la 17

UPDATE. Intoxicați cu clor la ștrandul din Drumul Taberei. 7 copii și doi adulți, de urgență la spital

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net