Virusurile tropicale transmise de insecte se extind! Cercetătorii au tras un semnal de alarmă că boli foarte grave, cum ar fi febra Dengue, malaria şi encefalita, ameninţă să se răspândească în Europa.


Clima devine mai caldă şi mai umedă pe continentul nostru! Aceste schimbări climatice grave fac ca virusurile transmise de insecte ce provoacă boli grave în regiunile tropicale să se extindă în multe zone din Europa.

Avertismentul a fost lansat de cercetătorii reuniţi la Congresul European de microbiologie clinică şi boli infecţioase desfăşurat recent la Amsterdam.

Chiar şi în zone care până acum nu au fost afectate, la latitudini şi altitudini din ce în ce mai ridicate, inclusiv unele locuri din nordul Europei, aceste boli grave tropicale se pot răspândi, dacă nu sunt luate măsuri de combatere a insectelor purtătoare ale virusurilor molipsitioare, susţin experţii citaţi de ziarul britanic “The Guardian”.

vir2.jpg

Schimbările climatice pot face ca boli tropicale grave să se răspândească în multe zone de pe bătrânul continent, inclusiv în România

Încălzirea climei a permis ţânţarilor periculoşi şi căpuşelor să se înmulţească foarte mult şi să invadeze noi teritorii. Din această cauză au apărut epidemii de febră Dengue în Franţa şi Croaţia, malarie în Grecia şi febră West Nile în sud-estul Europei.

Europa mediteraneană este deja temporar parte a regiunilor tropicale, unde ţânţarii tigru asiatici s-au stabilit. 

Din cauza încălzirii climei, aceşti ţânţari tigru, purtători de virusuri care pot declanşa 20 de boli grave, s-au răspândit în largi zone de pe bătrânul continent, ajungând chiar şi în România.

Cercetătorii spun că e de asemenea nevoie de limitarea importurilor din ţările în care fac ravagii aceste boli pentru a le combate răspândirea.

Febra Dengue este o boală transmisă prin înţepăturile de  ţânţari şi e cel mai des întâlnită în Asia de Sud, Africa, America Centrală şi de Sud, manifestându-se prin febră mare, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, erupţii cutanate şi vărsături.

Malaria este o boală gravă, de multe ori fatală, cu simptome similare cu cele ale gripei, temperatură înaltă, dureri musculare, frisoane, transpiraţii, greaţă şi vărsături. Encefalita, declanşată de virusul West Nile, are ca simptome febra şi durerile mari de cap, cu risc mare de a fi fatală.

 
 
Loading...