Albert Sandu, Hamilton de România! Povestea puștiului-fenomen care reprezintă România la Cupa Mondială de Karting

Ultima actualizare:

    Albert Sandu l-a provocat pe Dorian Popa la karting și i-ar plăcea să se întreacă cu Dani Oțilfoto: Facebook
Albert Sandu l-a provocat pe Dorian Popa la karting și i-ar plăcea să se întreacă cu Dani Oțilfoto: Facebook

La doar 10 ani, Albert Sandu este deja în cele mai importante competiții de karting din țară, iar săptămâna viitoare reprezintă România la Cupa Mondială din Italia.

Albert face parte din echipa Real Racing condusă de Constantin Răileanu, iar în primul an de karting a ieșit campion Karting Masters clasa micro, ocazie cu care a primit ca premiu și o mașină de karting, de care este nedezlipit. Anul acesta e pe poziția a doua în competiția Karting Masters Romania, dar concursul încă nu s-a încheiat.

Idolul său este Lewis Hamilton, pe care l-a imitat, cântând la pian, momentul fiind extrem de apreciat pe Facebook.

Albert a studiat pianul la Liceul de Arte Margareta Sterian Buzău, iar din această toamnă s-a transferat la București. A învățat de mic că sportul te șlefuiește, indiferent de vârstă, iar pentru copii beneficiile pot fi multiple. L-a provocat pe Dorian Popa la karting și i-ar plăcea să se întreacă cu Dani Oțil!

  • Click!: Albert, cum ai descoperit kartingul? Și de ce te-ai oprit la acest sport?

Albert Sandu: L-am descoperit în Tabăra de Karting, organizată de Constantin Răileanu. Acolo a fost prima dată în viața mea când m-am urcat într-un kart. În momentul în care am pus piciorul pe accelerație și am simțit adrenalina, nu mi-am mai dorit altceva. Mi-a plăcut enorm din prima clipă! Eu practic multe sporturi, echitație, înot, schiez, joc tenis, am încercat și karate la un moment dat, însă nimic nu mi-a adus așa multe satisfacții precum kartingul!

  • Ai declarat că îți place Lewis Hamilton. De ce, ce anume te atrage la acest sportiv?

Da, Lewis Hamilton este idolul meu! Îmi place deoarece este genul de persoană care a muncit mult să ajungă acolo unde este. Pe lângă talent, a depus mult efort și s-a autodepășit constant. El și acum continuă să învețe. De exemplu, ia lecții de pian! Eu cânt la pian și îmi plac oamenii care au și o latura sensibilă. Hamilton îndeamnă copiii să nu își neglijeze școala și să practice un sport. Este un exemplu de urmat și un sportiv desăvârșit!

  • Știu că în starea de urgență, când nu puteai merge pe pistă sau la antrenamente, ai făcut un video exact ca Hamilton: cântând la pian. Cum ți-a venit ideea?

Ideea mi-a venit când l-am văzut pe Lewis Hamilton cântând la pian. Am mers la pianul meu și am cântat exact aceeași melodie. Apoi am făcut o postare. Bine, pentru mine a fost ceva mai ușor: el lua lecții, eu eram deja elev la Liceul de Arte Margareta Sterian din Buzău, la pian. Eram și eu mândru că măcar la pian puteam să fiu mai bun! (râde)

  • Ți-ar plăcea să ajungi ca el? Să fii un fel de Hamilton de România?

Normal că mi-ar plăcea! Orice copil visează la așa ceva! Îmi doresc să ajung un fel de Hamilton de România în domeniul pe care mi-l voi alege ca profesie, pe viitor. Adică să fiu cel mai bun, oriunde aș ajunge.

  • Cu ce vedete ai avut ocazia să te întâlnești la karting? Și pe cine ți-ar plăcea să înveți să se dea cu kartul, dintre persoanele publice de la noi?

În Italia am avut onoarea să îl cunosc pe Emerson Fittipaldi, fost pilot de Formula1, am și un autograf de la el. Săptămâna aceasta urmează să particip la Rock Cup, cursa mondială de karting din Italia, unde voi reprezenta România. Sper să întâlnesc aici și alți piloți din Formula1. Anul trecut au fost Vettel și LeClerc. Din România, l-am provocat la un mic antrenament cu mine pe circuit pe Dorian Popa. M-am distrat foarte mult! Normal că l-am întrecut, deoarece eu cunosc secretele unui circuit, știu ce am de făcut pentru a câștiga timp, kartingul nu are nicio legătură cu condusul unei mașini pe șosea. Însă și Dorian mă ajută cu sfaturi pentru zona de online. El m-a ajutat foarte mult  și îi sunt recunoscător pentru acest lucru. Mi-aș dori pe viitor să mă întrec cu Dani Oțil! Îmi doresc să îl văd cum se descurcă și într-un kart.

  • Cum stai în clasamentul Karting Masters de anul acesta?

Momentan sunt pe locul 2 în clasamentul general Karting Masters. Sunt mulțumit de mine și sper să îmi păstrez un loc pe podium. Ultima etapă Karting Masters de la București va fi decisivă!

  • Pandemia v-a afectat competițiile internaționale? Ai vreuna anul acesta?

Da, pandemia a afectat foarte mult competițiile internaționale, deoarece nu am mai putut călători. Eu oricum în luna februarie a acestui an am fost la o cursă în Italia, după care a venit imediat starea de urgență. În acest moment sunt fericit deoarece mă aflu în Italia, unde voi participa la 2 curse extrem de importante, a doua fiind Rock Cup, Cupa Mondială, la care participă foarte multe țări, cu cei mai buni piloți din lume, iar eu voi reprezenta România! Sunt mândru și bucuros să fiu aici și să am această șansă de a fi printre cei mai buni!

  • Cât de greu e să împaci școala cu kartingul?

Nu este ușor, însă nici foarte greu! Deja sunt obișnuit cu acest program încărcat. Cred că m-aș panica dacă într-o zi nu aș fi la fel de ocupat. Știu ce spun, deoarece am simțit-o pe pielea mea în pandemie și nu îmi place. Mă descurc foarte bine atât cu școala, cât și cu kartingul. Anul acesta m-am mutat în București, la o școală nouă, în sistem britanic și sunt norocos că și ei mă susțin foarte mult. 

  • E greu să faci sport de performanță? Pe tine cine te susține?

Atunci când vrei performanță nu este ușor, însă mie îmi place foarte mult ceea ce fac și cred că acesta este secretul! Eu nu concep acum să fac alt sport. Sunt norocos că am părinții care mă susțin foarte mult, în tot! Fără ei sunt conștient că nu aș fi reușit să ajung până aici. Le sunt recunoscător și încerc să le aduc satisfacții prin tot ceea ce fac!

  • Cât de departe vrei să ajungi cu acest sport, care sunt oportunitățile pentru un pilot ca tine?

Pentru moment eu nu visez atât de departe. Îmi doresc să ajung foarte bun în acest sport și atât. Poate după ce voi atinge acel nivel voi vedea și oportunitățile. Acum simt că mai am multe de învățat. 

  • Ce ai învățat util de când faci karting?

Am învățat foarte multe de la karting și m-am schimbat foarte mult. Este un sport complex care te învață atât lucruri tehnice, dar te și întărește, îți oferă o altă încredere de sine. Recomand acest sport pentru copii, deoarece este un sport sigur, dar și educativ!  

image
image
image
image
image
image
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net