Alegeri locale 2016: Uşa de la DNA, calea spre mandat pentru primarii penali

Ultima actualizare:

    Cătălin Cherecheş a câştigat,  din puşcărie, un nou mandat  de primar la Baia Mare
Cătălin Cherecheş a câştigat, din puşcărie, un nou mandat de primar la Baia Mare

“Acuzat de DNA” a devenit soluţia pentru a primi ştampila “ales local” în România. De la Cătălin Cherecheş, primarul de Baia Mare, la Lia Olguţa Vasilescu, colega sa de la Craiova, toţi edilii penali au câştigat alegerile de duminică 5 iunie. Corupţie, mită, fals, nici o acuzaţie nu a putut opri primarii de mari oraşe anchetaţi să câştige fără probleme.

Veselie mare luni, în celula 37 de la etajul 1 în Penitenciarul Gherla. Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare, a câştigat un nou mandat, deşi este “cazat” în spatele gratiilor de la sfârşitul lui aprilie. Numărătoarea paralelă facută de membrii coaliţiei din care face parte arată că acesta a obţinut o victorie zdrobitoare şi ar fi primit 70 la sută din voturile alegătorilor. Deja pe o reţea de socializare le-a mulţumit votanţilor şi a anunţat că a depus o cerere de eliberare pe cauţiune, lucru care va fi judecat astăzi. “Voi fi fratele vostru, copilul vostru, nepotul vostru!”, a transmis fericit alegătorilor întemniţatul.

Cătălin Cherecheş a fost arestat pentru 30 de zile, potrivit deciziei Tribunalului Cluj, şi este acuzat de luare de mită, în formă continuată. Deocamdată nu îşi va putea exercita atribuţiile de primar, iar dacă cererea sa va fi respinsă, nu va putea să îşi depună jurământul. Dacă va mai rămâne după gratii, va fi suspendat, iar în locul lui va veni viceprimarul ales de către consilierii locali pentru a asigura interimatul.

Mircia Gutău, Râmnicu Vâlcea

Şoc la Râmnicu Vâlcea. Mircia Gutău, fostul primar al municipiului, care a făcut şi închisoare pentru corupţie, va fi din nou gospodarul-şef al oraşului. De această dată, Mircia a candidat din partea Partidului Ecologist Român (PER) şi a obţinut, potrivit rezultatelor parţiale, aproximativ 45 la sută din voturi, anunţă agenţia Mediafax. Mircia Gutău a mai fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea între anii 2004 - 2010 şi a fost condamnat definitiv în două dosare de corupţie. Procurorii DNA au stabilit că, în perioada aprilie - iulie 2006, edilul Gutău i-a cerut unui denunţător suma totală de 50.000 de euro. Pe 27 ianuarie 2010, a fost condamnat definitiv la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Cu un an înainte să fie condamnat definitiv, mai exact în februarie 2009, acelaşi Mircia Gutău a fost trimis în judecată în alt dosar de corupţie. Pe 12 iunie 2014, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe Gutău la doi ani şi şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu.

Dorin Florea, Târgu Mureş

Candidatul independent Dorin Florea, sprijinit din umbră de PNL, a câştigat al cincilea mandat la Primaria Târgu Mureş cu 42,95 la sută din voturi, potrivit rezultatelor finale prezentate de Agerpres. Florea este urmărit penal de DNA pentru luare de mită, alături de fiul său. Dosarul are legătură cu un proiect local de construire a unei străzi din oraş. Florea l-a învins pe candidatul UDMR, Soos Zoltan, care a obţinut 40,24%.

George Scripcaru, Braşov

George Scripcaru, independent sprijinit din umbră de PNL şi-a păstrat fotoliul de edil al Braşovului. El a obţinut 51,23% din sufragii, în timp ce principalul său contracandidat, Răzvan Popa (PSD), a avut 17 la sută. Scripcaru a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii DNA pentru mai multe infracţiuni, printre care şi luare de mită, transmite Agerpres. El este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu şi instigare la tentativă la abuz în serviciu.

Constantin Hogea, Tulcea

Constantin Hogea, candidat independent la Primăria Tulcea, sprijinit din umbră de PNL, a reuşit să obţină un al patrulea mandat de edil. Numărul total al voturilor valabil exprimate obţinute pe 5 iunie pentru  Constantin Hogea este de 9.302, următorul candidat, reprezentantul PSD Lucian Simion obţinând 7.333. Constantin Hogea este acuzat de DNA de luare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Potrivit procurorilor, Hogea ar fi primit mită un apartament de la un om de afaceri, pentru a-i acorda lucrări publice, dar şi concesionări de terenuri. În acest dosar, omul de afaceri este cercetat sub control judiciar.

Flash electoral

  • Cătălin Predoiu şi-a dat demisia. Prima demisie la PNL după dezastrul înregistrat la Bucureşti în alegerile locale. Liderul organizaţiei din Capitală, candidatul partidului pentru fotoliul de primar general, Cătălin Predoiu, a renunţat luni dimineaţă la funcţie. El promisese de altfel încă de duminică seară, la aflarea exit-poll-urilor, că îşi va da demisia dacă estimările pentru scorul său (11,02 la sută) erau reale. În locul său s-a oferit deja europarlamentarul Cristian Buşoi, cel care i-a fost şef de campanie.
  • Miliardar, primar la Buzău. Constantin Toma de la PSD a câştigat Primăria municipiului Buzău cu 41,49% din voturi, potrivit rezultatelor definitive prezentate de Agerpres. Toma este patronul Grup Romet Buzău, un holding care produce echipamente din industria apei. Constantin Toma a fost senator PSD în legislatura 2000-2004 şi se află în primii 100 de oameni de afaceri din România, potrivit topurilor de profil, cu afaceri anuale de peste 200 de milioane de euro.
  • Alegerile se repetă în două localităţi. Într-o comună din Timiş şi într-una din Buzău alegerile pentru fotoliul de primar se vor repeta peste două săptămâni. Motivul? Doi candidaţi au întrunit un număr identic de voturi, astfel că alegerile vor fi reluate, informează stiri.tvr.ro. În comuna Şag din Timiş sunt la egalitate candidaţii de la PSD şi PNL, cu câte 387 de voturi. În localitatea Vâlcelele din judeţul Buzău sunt la egalitate candidatul UNPR şi cel al PSD, Dumitru Spiţă, amândoi au obţinut 394 de voturi.
  • Revoltă după alegeri în Suceava. În comuna Slatina din judeţul Suceava reprezentanţii PNL nu au acceptat înfrângerea în alegeri la doar şapte voturi şi au blocat drumul care trecea prin localitate pentru ca sacii cu voturi să nu plece. Candidatul PSD tocmai fusese anunţat câştigător. Mascaţii şi trupele speciale de jandarmi au intervenit în forţă, informează româniaTV.net.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net