Alegeri Locale 2020. Infracțiuni electorale. Ce sunt și cum se pedepsesc

Ultima actualizare:

    Frauda în timpul votării, dar și alte infracțiuni electorale se pedepsesc cu amendă sau închisoareSursa foto: Adevărul
Frauda în timpul votării, dar și alte infracțiuni electorale se pedepsesc cu amendă sau închisoareSursa foto: Adevărul

Alegeri Locale 2020. La 27 septembrie, toți românii care au drept de vot, își vor alege reprezentanții din primării și consilii județene. Iată lista infracțiunilor electorale, cum se pedepsesc și ce trebuie să faci dacă asiști la comiterea unei fapte penale.

Iată care sunt, potrivit Legii 286/2009 din Noul Cod Penal, infracțiunile electorale:

Împiedicarea exercitării drepturilor electorale, Art. 385.

  • (1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
  • (2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Coruperea alegătorilor, Art. 386.

  • (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

Frauda la vot, Art. 387.

  • (1) Fapta persoanei care votează:

a) fără a avea acest drept;

b) de două sau mai multe ori;

c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

  • (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Violarea confidenţialităţii votului, Art. 389.

Nerespectarea regimului urnei de vot, Art. 390.

  • (1) Deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • (2) Încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiţii decât cele prevăzute de lege se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, Art. 391.

  • (1) Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă a unor persoane care nu figurează în această listă.
  • (3) Introducerea în uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obţinute în secţiile de votare sau determină repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  • (4) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează introducerea de date, informaţii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informaţional naţional necesar stabilirii rezultatelor alegerilor.

Alegeri Locale 2020. Ce să faci dacă ești martor la o infracțiune electorală

Dacă asistați la săvârșirea unei fapte penale, sesizați de urgență primul echipaj de poliție (inclusiv la 112) sau intrați în prima secție de poliție sau parchet și redactați o plângere (dacă sunteți vătămat de infracțiune) sau un denunț (când cunoașteți despre o infracțiune). Plângerea și denunțul se fac în scris și verbal, aflăm de pe siteul votcorect.ro.

Ce informații trebuie să cuprindă plângerea

  • Datele persoanei vătămate – nume, prenume, CNP, domiciliu/reşedinţa
  • Descrierea faptei/faptelor ce formează obiectul plângerii – cu indicarea datei (ziua şi intervalul orar), a locului, a modului în care a fost comisă, alte împrejurări relevante
  • Cine este făptuitorul– dacă este cunoscut; se va indica orice element de fapt care ar putea conduce la identificarea acestuia/acestora
  • Nu este obligatoriu ca plângerea penală să cuprindă: mijloacele de proba; indicarea temeiului de drept care incriminează şi pedepseşte infracţiunea descrisă (articolul din Codul penal) este facultativă.
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net