Alegeri prezidențiale 2019. BEC stabilește ordinea candidaților pe buletinele de vot

Ultima actualizare:

    În topul candidaților cu cele mai multe semnături de susținere se află actualul președinte al României, Klaus Iohannis Sursa foto: adevarul.ro
În topul candidaților cu cele mai multe semnături de susținere se află actualul președinte al României, Klaus Iohannis Sursa foto: adevarul.ro

Biroul Electoral Central (BEC) stabileşte, azi, prin tragere la sorţi, ordinea candidaţilor pe buletinele de vot la alegerile prezidenţiale din data de 10 noiembrie, transmite news.ro. Au fost admise candidaturile a 17 persoane, reprezentanţi ai unor partide sau independenţi.

În cursa electorală intră actualul preşedinte, Klaus Iohannis şi actualul premier, Viorica Dăncilă, care deţine şi funcţia de preşedinte al PSD. Au mai fost admise candidaturile unor preşedinţi de partide - Dan Barna, preşedinte USR, dar care candidează din partea Alianţei 2020 USR-PLUS şi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. Mai intră în cursa prezidenţială un actor – Mircea Diaconu, un fost europarlamentar - Cătălin Ivan, mai mulţi foşti miniştri - Theodor Paleologu şi Bogdan Stanoevici, un fost deputat – Ninel Peia, dar şi un fost senator - Viorel Cataramă.

Candidaturi validate

BEC a validat candidaturile depuse de Dăncilă Vasilica-Viorica - Partidul Social Democrat, Paleologu Theodor - Partidul Mişcarea Populară, Iohannis Klaus-Werner - Partidul Naţional Liberal, Barna Ilie-Dan - Alianţa USR PLUS, Kelemen Hunor - Uniunea Democrată Maghiară din România, Diaconu Mircea  - Alianţa Electorală Un Om – formată din ALDE şi Pro România, Bruynseels Ramona-Ioana - Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal), Ivan Cătălin-Sorin - Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională, Marian-Stanoevici Bogdan-Dragoş-Aureliu - candidat independent, Banu John-Ion - Partidul Naţiunea Română, Popescu Sebastian-Constantin- Partidul Noua Românie, Cumpănaşu Alexandru - candidat independent şi Peia Ninel - Partidul Neamul Românesc.

Candidaturi respinse

BEC a respins candidatura depusă de Cataramă Viorel, din partea Dreapta Liberală, însă acesta a atacat decizia la Curtea Constituţională, iar judecătorii au admis contestaţia. Astfel, candidatura lui Viorel Cataramă a fost înregistrată de BEC şi va apărea pe buletinele de vot. De asemenea, BEC a respins candidaturile depuse de Moraru Radu, Zamfir Bogdan Mihail şi Duţă Marin, însă Curtea Constituţională a admis şi contestaţiile acestora. Şi alte persoane şi-au depus candidaturile, dar dosarele lor au fost respinse de BEC, deciziile rămânând definitive.

Cataramă, Cozma, Cumpănașu și Boby Păunescu, printre candidații reclamați la Parchet

Unii dintre candidaţi sunt vizaţi de o plângere penală, formulată de reprezentanţii BEC care au constatat similitudini la multe dintre semnăturile de susţinere depuse de către aceştia. Plângerea îi vizează pe Viorel Cataramă, Miron Cozma (independent a cărui candidatură a fost respinsă de BEC), Maria Minea (Partidul Românilor Patrioţi de Pretutindeni, candidatură respinsă), Cătălin Sorin Ivan, Sebastian Constantin Popescu, Alexandru Cumpănaşu, Ninel Peia, Bobby George Marius Păunescu (independent a cărui candidatură a fost respinsă).BEC a precizat că ”s-a constatat că un număr semnificativ de semnături prezentate ca aparţinând unor persoane diferite prezintă elemente de similitudine evidentă de natura influenţa îndeplinirea condiţiei legale referitoare la numărul minim de susţinători de 200.000” Dosarul a fost preluat de către Parchetul General, pentru supraveghere urmăririi penale.

Cine a rămas în cursa pentru Cotroceni

  • Intră în cursa electorală actualul şef al statului, Klaus Iohannis, care a depus peste 2,2 milioane de semnături de susţinere a candidaturii, şi actualul premier, Viorica Dăncilă, care a depus peste 1,4 milioane de semnături de susţinere. 
  • Mai intră în cursa pentru Cotroceni preşedinţii unor partide. Dan Barna, liderul USR, este susţinut de Alianţa 2020 USR-PLUS. El a adepus aproape 400.000 de semnături în momentul în care şi-a depus candidatura la BEC.
  • Dosarul de candidatură al liderului UDMR, Kelemen Hunor, a fost însoţit de 270.000 de semnături.
  • Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, candidatul PMP, a depus 360.000 de semnături de susţinere a candidaturii. 
  • Actorul Mircea Diaconu candidează independent, dar cu susţinerea ALDE şi PRO România, care au format alianţa ”Un Om”.
  • Depunerea candidaturii Ramonei Ioana Bruynseels, candidatul Partidului Puterii Umaniste (social liberal), a fost marcată de o lansare de porumbei albi, iar apoi a răsunat cântecul lansat de Nicu Alifantis în cadrul Cenaclului Flacăra-Trăiască România.
  • Mai intră în cursa prezidenţială un fost europarlamentar - Cătălin Ivan, un fost ministru-Bogdan Stanoevici, un fost senator  - Viorel Cataramă şi un fost deputat – Ninel Peia.
  • Alexandru Cumpănaşu este unchiul Alexandrei Măceşanu, adolescenta de 15 ani pe care Gheorghe Dincă susţine că a ucis-o la Caracal, iar Banu John-Ion este stabilit în America unde are afaceri.
  • Sebastian Popescu are 36 de ani şi este de profesie medic veterinar. 

Cine s-a retras. Primarul Pandele a renunțat de dragul soției Firea

Alţi potenţiali candidaţi au renunţat la intrarea în cursă. Deputatul PSD Liviu Pleşoianu  a spus că nu a strâns cele 200.000 de semnături necesare şi că i s-au oferit pagini de semnături xeroxate, în timp ce un alt candidat, Andrei Stoican, reclamă că i s-au oferit liste de pe ”piaţa neagră a semnăturilor”.Primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, a renunţat la candidatura la Preşedinţie, pentru a nu-i face rău soţiei sale, Gabriela Firea, implicată în campania PSD.

”Ştie o ţară întreagă faptul că soţia mea face parte dintr-o echipă politică. Gabi este, că şi mine, un om vertical. Că şi mine, nu ştie ce înseamnă trădarea. Sau jocul dublu. În această perioadă, ea este implicată, prin prisma funcţiilor în care a fost aleasă, în campania electorală prezidenţială a PSD. Prin urmare, fac un pas lateral, din bun simţ, pentru a nu da naştere unor întrebări insinuante pentru soţia mea”, a scris el pe Facebook.

Campania electorală va începe în 12 octombrie, iar primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în 10 noiembrie. Al doilea tur de scrutin, în care intră primii doi candidaţi clasaţi, va avea loc în 24 noimbrie.

Citește și: 

Alegeri prezidențiale 2019. Topul candidatilor la Cotroceni in functie de numarul de semnaturi adunate

Topul candidaților la alegerile prezidențiale 2019. Barometru IMAS

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Flacara olimpica Facebook jpg
cuplu cearta jpg
ploi jpeg
bar g712d79cb7 1920 jpg
fabrica 2 1600x1000 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net