Alertă! 11 copii bolnavi de gripă în Buzău

Ultima actualizare:

    Gripa debutează brusc cu febră și cefalee
Gripa debutează brusc cu febră și cefalee

Este alertă în Buzău, unde 11 copii şi un adult au fost diagnosticaţi cu gripă de tip A şi B, în ultimele zile. Copiii prezentau febră foarte mare, cefalee şi vărsături, spun medicii care i-au consultat. Pacienţii care se aflau în stare mai gravă au fost transferaţi de la Buzău la Bucureşti.

Primele cazuri au început să apară pe 10 ianuarie, dar săptămâna trecută medicii şi-au dat seama că la urgenţe ajungeau din ce în ce mai mulţi copii cu simptome de gripă. 11 copii cu vârste cuprinse între un an şi 12 ani au fost testaţi rapid şi au fost diagnosticaţi cu gripă de tip A şi B, informează adevarul.ro. Copiii prezentau febră foarte mare, cefalee, unii chiar şi vărsături. Patru dintre ei au fost trimişi la Spitalul Victor Babeş din Capitală, alţi patru au rămas internaţi la secţia Boli Infecţioase a spitalului Judeţean Buzău, iar restul au plecat acasă cu tratament la domiciliu şi cu recomandarea de a reveni dacă starea lor se înrăutăţeşte, potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean Buzău, Adriana Bunilă. De asemenea, s-a înregistrat şi un caz de gripă la un adult, în vârstă de 20 de ani, gripa de tip B, acest caz fiind direcţionat către secţia Boli Infecţioase.

Ieri, DSP Buzău a dispus efectuarea unei dezinfecţii la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău, fiind decise şi alte măsuri care să prevină răspândirea gripei.

”Din cauza numărului foarte mare de prezentări la UPU Pediatrie din acest weekend şi în urma confirmării prin test rapid a gripei în cazul a 11 copii şi un adult, s-a luat decizia ca astăzi să se facă o dezinfecţie aero micro floră şi de suprafeţe la Urgenţe Pediatrie. De asemenea, s-a luat decizia ca personalul medical şi pacienţii suspecţi de gripă să poarte echipament de protecţie, respectiv masca. În ceea ce priveşte secţiile Pediatrie, Neonatologie, ATI şi Oncologie, vizitele au fost suspendate”, a declarat purtătorul de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă, citată de news.ro.

Gripa are un potenţial mare de răspândire şi se transmite prin contact direct, tuse, strănut, dar şi prin contact indirect, atunci când picături ori secreţii din nas sau din gât se depun pe mâini ori pe suprafeţe. De acolo, virusul este transferat către alte persoane. Spre deosebire de alte viroze respiratorii, gripa are, de regulă, un debut mai brusc, o gamă mai variată de simptome şi o evoluţie mai dificilă. Febra este un simptom aproape nelipsit, temperatura urcând peste 38 de grade Celsius. Starea generală proastă, durerile de cap, durerile musculare, oboseala, slăbiciunea sunt simptome cvasiprezente. De asemenea, pot apărea complicaţii, precum pneumonia, infecţiile sinusurilor, infecţii ale urechilor, agravarea afecţiunilor cronice existente.

9 sfaturi practice ca să te fereşti de virus

Ne aflăm în plin sezon al gripei, iar fiecare dintre noi ar trebui să ştie cum să se ferească de îmbolnăviri. Iată câteva sfaturi practice pe care le poate urma oricine pentru a preveni răceala sezonieră:

  • Bea ceaiuri fierbinţi şi sucuri naturale – Bea cât mai multă apă pentru eliminarea toxinelor din organism. Consumă ceai fierbinte în care ai adăugat miere şi lămâie.Consumă sucuri naturale din fructe şi legume precum broccoli, varză, mere, castravete, morcovi, lămâie etc.
  • Consumă proteine – O dietă săracă în proteine duce la slăbirea sistemului imunitar. În această perioadă, e bine să consumăm carne slabă de pui, de curcan, de vită, peşte slab, ouă, lactate.  
  • Evită alcoolul – Alcoolul perturbă somnul, iar dacă eşti obosit, sistemul imunitar scade. Astfel, devii vulnerabil în faţa răcelilor, virozelor şi gripei.
  • Dezinfectează biroul – Biroul, tastatura calculatorului, telefonul fix, ecranul computerului, mânerul sertarelor şi al scaunului trebuie dezinfectate zilnic.
  • Foloseşte doar pixul tău – În geantă ar trebui să ai un pix, astfel încât nu vei mai fi obligat să foloseşti instrumentele de scris ale altora. La bancă, de exemplu, când trebuie să semnezi acte, ţi se oferă un pix pe care îl foloseşte toată lumea.
  • Reglează-ţi respiraţia – Când cineva de lângă tine tuşeşte sau strănută, ori îţi ţii respiraţia, ori expiri puternic şi te îndepărtezi repede de persoana bolnavă. În acest fel, nu vei inhala aerul plin de microbi.
  • Atenţie pe ce pui mâna – Când urci scările, dar şi când foloseşti scările rulante de la metrou sau din magazine, nu pune mâna pe balustradă. De asemenea, este indicat să nu bei apă de la aparatele pe care le vezi în locuri publice.
  • Curăţă ecranul telefonului –Bacteriile de pe mâini ajung pe ecranul telefonului, iar apoi pe faţa şi în gura noastră. Spală-te des pe mâini şi şterge ecranul telefonului cu şerveţele antibacteriene.
  • Fă irigaţii nazale – Zilnic ar trebui să-ţi clăteşti nasul cu o soluţie salină care elimină bacteriile şi viruşii. Poţi cumpăra astfel de produse din farmacie sau le poţi prepara acasă din sare, bicarbonat şi apă distilată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net