Alertă! 12 superbacterii ameninţă omenirea

Ultima actualizare:

    Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat o listă cu cei mai agresivi agenţi patogeni împotriva cărora trebuie dezvoltate noi antibiotice
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat o listă cu cei mai agresivi agenţi patogeni împotriva cărora trebuie dezvoltate noi antibiotice

Nimic nu le mai stăpâneşte, iar medicii se declară neputincioşi în faţa lor! Este vorba de 12 familii de bacterii pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spune că trebuie dezvoltate noi antibiotice. Altfel, omenirea se va confrunta cu reapariţia unor boli mortale.

Sunt rezistente la multe antibiotice, chiar şi la cele de ultimă generaţie, şi au evoluat deja în superbacterii mortale. Este vorba de 12 familii de bacterii pe care OMS le-a trecut pe o listă urgentă. „Această listă a fost stabilită pentru a încerca să ghideze şi să promoveze cercetarea şi dezvoltarea de noi antibiotice”, explică organizaţia, care doreşte să oprească reapariţia unor boli infecţioase incurabile.

Riscul este considerat „critic” pentru trei familii de bacterii: Acinetobacter, Pseudomonas şi Enterobacteriaceae (între care E. coli), rezistente inclusiv la antibioticele cele mai recente şi care reprezintă cauza celor mai multe infecţii în spitale.

Alte şase familii de bacteria sunt considerate de „înaltă prioritate”, aici fiind incluse Staphylococcus aureus, Salmonella şi Helicobacter pylori (bacterie responsabilă mai ales de ulcere gastrice), iar trei familii sunt plasate în categoria „prioritate medie”. Acestea sunt: pneumococul, ceea ce poate duce la pneumonie şi meningită, Haemophilus influenzae, responsabilă de infecţii cum ar fi otitele, şi Shigella spp, care produce infecţii intestinale cum ar fi dizenteria.

simeon stalpnicul png

În septembrie 2016, un studiu britanic a arătat că bacteriile rezistente ar putea „omorî până la 10 milioane de oameni pe an, până în 2050, la fel de mult ca şi cancerul”, dacă nu se iau măsuri. „Rezistenţa la antibiotice este în creştere rapidă şi ne epuizăm opţiunile terapeutice”, a avertizat Marie-Paule Kieny, director general adjunct al OMS.

Rezistenţa la antibiotice în cifre

  • 193 este numărul statelor care au semnat declaraţia ONU ce prevede luarea de măsuri împotriva consumului exagerat de antibiotice.
  • 700.000 de decese în fiecare an, în urma rezistenţei la antibiotice a tuberculozei, HIV şi malariei.
  • 10.000.000 de morţi. Aceasta e cifra estimată de ONU până în 2050, din cauza infecţiilor rezistente la antibiotice, dacă nu se iau măsuri.
  • 1/4 din reţete prescrise în Marea Britanie, în anul 2015 (10 milioane în total), care nu au fost necesare.
  • 64% din antibioticele vândute conţin penicilină. În cazul animalelor, 21,7%  din antibiotice conţin penicilină, potrivit unei statistici a Serviciului de Sănătate Publică din Marea Britanie.
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net