Alertă în București! Un babuin evadat se plimbă nestingherit pe străzile din sectorul 5

Ultima actualizare:
Babuinul este o maimuță foarte puternică și poate deveni agresivă dacă este speriată
Babuinul este o maimuță foarte puternică și poate deveni agresivă dacă este speriată

O femeie din sectorul 5 al Capitalei, care locuiește în cartierul Ferentari, s-a trezit, ieri, ziua în amiaza mare, cu o maimuță în curtea casei. Femeia, care se afla în acel moment cu copilul afară, a văzut animalul o cocoțat pe gard, iar apoi l-a filmat în timp ce acesta se plimba tacticos prin fața casei. Acum s-a declanșat alertă în București, iar autoritățile răscolesc toate străzile și parcurile din zonă ca să prindă babuinul.

Trei maimuțe din specia babuin au evadat din curtea unui bucureștean, iar una dintre ele încă se plimbă nestingherită pe străzile Capitalei.

Femeia în curtea căreia s-a refugiat maimuța a filmat întreaga scenă, iar apoi a sunat la numărul de urgență 112. Primii care au ajuns la fața locului au fost jandarmii, dar neavând echipamentul necesar, nu au reușit să captureze animalul. Au venit apoi cei de la Poliția Locală și trei echipaje de la Protecția Animalelor. Contactată de reporterii Click, Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt în cadrul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, a declarat că echipajele au fost însoțite și de un medic veterinar care avea pregătit un tranchilizant. „La adresă au sosit polițiști locali, jandarmi, dar și trei echipaje de la Protecția Animalelor însoțite de un medic veterinar. Acesta avea pregătit un tranchilizant dar, din păcate, când au ajuns la fața locului, animalul dispăruse”. Nimeni nu a putut să spună unde a fugit.

Oamenii au hrănit maimuța cu banane

Se pare că maimuța, care face parte din specia pavian sau babuin – așa cum ne-au spus specialiștii - este obișnuită cu oamenii care au și hrănit-o cu banane. Din filmulețul postat pe internet, se observă că, într-adevăr, animalul nu pare impresionat de prezența omului. Cocoțat inițial pe un gard, el coboară încet în curtea femeii, iar apoi se plimbă agale prin fața casei. Nu a dat nici o clipă vreun semn de agresivitate, dar nici nu a fost provocat în vreun fel.


    Babuinul este o maimuță foarte puternică și poate deveni agresivă dacă este speriatăSursa foto: adevarul.ro
Babuinul este o maimuță foarte puternică și poate deveni agresivă dacă este speriatăSursa foto: adevarul.ro

Animalul face parte din specia babuin

Medicii veterinari ne-au spus că lucrurile, dincolo de comicul situației, sunt foarte serioase. „Maimuța fugară pare a fi din specia pavian sau babuin. Ca orice alt animal, este imprevizibilă, mai ales dacă este speriată și flămândă. Vorbim despre un animal care a crescut în casă, iar acum, deodată, se trezește afară, înconjurat de persoane străine și de multe zgomote. Nu este obișnuită cu claxoane, mașini și agitație. Animalul poate deveni el însuși agitat și, din această cauză, agresiv. Maimuța poate deveni periculoasă”, au mai spus specialiștii pentru Click! Aceștia atenționează bucureștenii să stea departe dacă o zăresc pe stradă sau prin parcuri. „Oamenii nu ar trebui să se apropie, nu ar trebui sub nici o formă să încerce s-o atingă, s-o mângâie, s-o ia în brațe sau s-o hrănească. Nu știm ce reacție poate avea. Cine o zărește, ar trebui să stea la o distanță considerabilă și să anunțe imediat autoritățile”.

Și medicul veterinar Dan Lescai a explicat că animalul poate deveni foarte periculos pentru om. „Maimuțele sunt animale care dețin o forță fizică extraordinară și au și o inteligență avansată față de alte animale. Sunt animale capabile să se apere dacă se simt amenințate. Pot transmite și anumite boli. Ce e mai important e aspectul de sănătate fizică pe care îl presupune acest animal. E nevoie de o echipă specializată pentru capturare”, a declarant medicul la un post de televiziune.

Deținerea animalelor exotice, interzisă în România

Tudor Ionescu, consilier general al Municipiului București a declarat la un post de televiziune că, de fapt, ar fi fost vorba despre evadarea a trei maimuțe.  „Trei astfel de maimuțe au scăpat din curtea unui cetățean al Sectorului 5. Două dintre ele au fost recuperate de proprietar, urmând ca cea de-a treia să fie prinsă. Deținerea de animale exotice e interzisă în România, nu putem deține astfel de animale pentru că ele nu trăiesc în Europa. Capturarea lor se face ținând cont de bunăstarea lor. Pentru o maimuță, o tranchilizare, ca în cazul unui câine, nu ar avea același efect. Trebuie o intervenție specializată. Dacă va fi capturată, după ce îi vor fi făcute analizele, ea poate ajunge la Grădina Zoologică București, care are capacitatea de a gestiona un astfel de animal”. 

Odată ce va fi prins, animalulului i se va verifica starea de sănătate și în funcție de asta va fi trimis la Zoo Băneasa.

Citește și: 

Maimuţa şi-a făcut poză cu turiştii

Au angajat maseur pentru maimuţă

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

image
image
image
image
image
image
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net