Alertă! Se întoarce gripa porcină în România?

Ultima actualizare:
Virusul gripei sau  “bomba cu ţepi”
Virusul gripei sau “bomba cu ţepi”

Panică în Sibiu! Ieri după-masă, specialiştii de la Institutul Cantacuzino din Capitală au confirmat faptul că un bărbat din localitatea sibiană Mihăileni este infectat cu virusul gripei porcine. Mai mult, un angajat al aeroportului din Sibiu, suspect de gripă, a murit luni.

Spaima sibienilor a început luni, când s-a aflat că un angajat al Aeroportului Sibiu a murit, din cauza unei duble pneumonii, o complicaţie a unei posibile gripe. Virusul nu a ieşit însă la analize. A doua zi, seara, doi colegi ai bărbatului, de 22, respectiv 26 de ani, angajaţi la Serviciul manipulare bagaje din cadrul aeroportului, au ajuns la spital cu simptome de gripă.

"Băiatul meu a fost răcit luna trecută şi a rămas cu o tuse. L-a văzut un medic specialist şi acum i-a chemat şeful de tură la spital. Băiatul meu şi colegul lui sunt în concediu medical. Şi colegul lui este răcit", a povestit, marţi seară, pentru "Adevărul" mama unuia dintre tinerii internaţi, Monica Prodea. Potrivit medicilor de la Spitalul de Urgenţă din Sibiu, cei doi bărbaţi au fost internaţi la Boli Infecţioase. "Bolnavii s-au prezentat cu febră, cefalee, cu astenie şi stare de oboseală. S-au recoltat probe biologice", a precizat dr. Mirela Bădescu. Potrivit specialiştilor de la Cantacuzino, la unul dintre pacienţi s-a confirmat virusul gripal AH3N2.

Virusul gripei sau “bomba cu ţepi”

Vestea care a pus pe jar, însă, autorităţile medicale a venit ieri după-masă, când Institutul Cantacuzino a confirmat prezenţa virusului AH1N1 (gripa porcină) la un bărbat din localitatea sibiană Mihăileni. "Am primit prima confirmare de izolare de virus AH1N1, virusul pandemic, la o persoană de 34 de ani, de sex masculin, care nu locuieşte în Sibiu, ci într-una dintre comunele învecinate", a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, Simona Berariu. Potrivit acesteia, bărbatul este în stare bună, se află acasă şi este sub tratament, fiind aproape vindecat.

Problema este că virusul gripei porcine a început să circule intens în toată lumea. De pildă, în 25 de state din America, virusul a fost confirmat. Conform "Daily Mail", Texasul este cel mai afectat până acum, cu 25 de decese în acest sezon. De asemenea, în North Carolina au fost raportate 13 decese, iar alte două persoane au murit în Salt Lake City. La nivel naţional, şase copii au murit. Pe de altă parte, China a anunţat, ieri, că o persoană a murit, infectată cu virusul gripei aviare.


    Virusul gripei sau  “bomba cu ţepi”
Virusul gripei sau “bomba cu ţepi”

Ce e gripa porcină şi cum se transmite

Gripa porcină este o maladie respiratorie, specifică porcilor din crescătorii, un virus gripal de tip A. Gripa porcină trece ocazional la om, în general la persoane care vin în contact cu aceste animale. Ea nu se transmite mâncând carne de porc, ci pe cale aeriană, de la om la om. Temperatura de preparare a cărnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile şi bacteriile.

Care sunt simptomele

Cefalee, dureri la mişcarea globilor oculari, dureri musculare generalizate, febră, frisoane, dificultate la înghiţire, dureri în gât, secreţii nazale, tuse.

Cum ne tratăm

Gripa se ameliorează cu paracetamolNu lua antibiotice decât la recomandarea medicului, în cazul în care constată că există şi o infecţie. Doctorul îţi poate indica, eventual, unele medicamente cu efect antiviral.Bea multe lichide şi consumă alimente bogate în vitamina C.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
IMG 20240422 WA0003 1536x1082 jpg
Oppenheimer si actorul jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net