Alertă! Tone de fructe din Turcia, retrase din cauza pesticidelor

Ultima actualizare:

Autoritățile sanitar-veterinare din România au descoperit fructe provenite din Turcia pline de pesticide. Reprezentanții ANSVSA au verificat în perioada 5-11 mai sute de camioane în vămi și depozite de legume-fructe din toată țara și au dispus retragerea de la comercializare a tone de caise și nectarine imposibil de consumat.

Ceea ce românii bănuiau deja, dar fără să aibă informații certe, s-a confirmat azi. România a devenit una dintre cele mai mari piețe de desfacere pentru produsele alimentare periculoase venite din import. Țara noastră este o destinație predilectă pentru fructele și legumele ieftine, provenite din Turcia. Specialiștii ANSVSA au descoperit în săptămâna 5-11 mai tone de fructe pline de pesticide care pot pune viața consumatorilor în pericol. Un întreg lot de nectarine, în cantitate de 2.280 de kilograme, a fost retras de la consum înainte de a fi livrat magazinelor. Motivul? Fructele prelevate pentru testări conțineau fungicidul kresoxim-metyl într-o concentrație mult peste limita admisă. Kresoxim-metyl este un fungicid utilizat pentru controlul rapănului (scab) şi a altor boli fungice pe o gamă largă de culturi: sfeclă de zahăr, fructe (inclusiv mere, struguri, pere), legume cucurbitacee, nuci pecan, spun reprezentanții ANSVSA.

Alte 250 de kilograme de caise au prezentat același fungicid, însă, vestea proastă e că 171 de kilograme din acest lot fuseseră déjà comercializate. Restul cantităţii de fructe, care a fost găsit în depozitul unităţii în stare avansată de depreciere, a fost distrus. În prezent, operatorul economic, a cărui identitate nu a fost făcută publică (fiindcă e protejat de lege), își retrage fructele din acest lot, sub supravegherea inspectorilor ANSVSA. 

În perioada 5 - 11 mai au fost controlate 346 de transporturi de legume şi fructe provenite din ţări terţe, din care au fost prelevate 46 de probe. La două dintre acestea rezultatele analizelor au evidenţiat depăşiri ale limitei maxime admise (probele prelevate  din lotul de caise şi cel de nectarine menţionate), restul probelor având rezultate conforme.

Verificările au fost realizate în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import şi au vizat determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import.

„Menţionăm că, atât pentru proba prelevată din lotul de caise, cât şi pentru cea prelevată din lotul de nectarine, depăşirea limitelor maxime înregistrată nu produce efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sănătatea, în urma unui consum îndelungat a unor cantităţi mari de produs contaminat”, spun reprezentanții ANSVSA.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net