Alexandru Rafila: „Nu mai avem transmitere comunitară a virusului în România”

Ultima actualizare:

    Alexandru Rafila, vești excelente pentrun români despre SARS CoV 2
Alexandru Rafila, vești excelente pentrun români despre SARS CoV 2

Alexandru Rafila consideră că în momentul de față în România virusul SARS CoV 2 nu mai are o transmitere comunitară, ci doar una sporadică. Cazurile înregistrate, din ce în ce mai puține și care continuă să scadă, ne vor aduce o vară liniștită, libertăți în plus și bucuria unei vacanțe așa cum am visat atât amar de vreme. Cu toate acestea, noua mutație Delta - așa cum a fost numită tulpina indiană - s-ar putea să ne dea ceva bătăi de cap la toamnă.

Medicul Alexandru Rafila, reprezentant al României în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consideră că cifrele legate de noile îmbolnăviri cu COVID-19 în această perioadă nu indică o transmitere comunitară a virusului, ci una „sporadică”. El atrage atenţia, în acest context, asupra faptului că în situaţia în care România vor ajunge noile tulpini ale virusului, mai contagioase, s-ar putea reveni la o transmitere comunitară a infecţiei.

Alexandru Rafila, despre pericolul variantei indiene

„La 130-150 de cazuri pe zi noi nu mai ne aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare a infecţiei în România. Şi dacă cifrele astea sunt subevaluate de trei ori, 500 de infecţii zilnice la nivel naţional nu înseamnă o transmitere comunitară, e o transmitere sporadică. Ce trebuie să înţelegem este următorul lucru: în România au circulat mai puţin variantele mutante, cu excepţia variantei din Marea Britanie. Dacă însă încet-încet încep să apară cazuri aşa, foarte lent, la început, o variantă cu o transmisibilitate mai mare -  de exemplu cu varianta indiană care are circa 40% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică – atunci putem să vedem la un moment dat că transmiterea comunitară reapare. Sigur, nu trebuie să devenim paranoici, dar asta nu înseamnă să nu fim responsabili să continuăm să pledăm pentru vaccinare, pe de o parte, să o facem din timp, pe de altă parte, pentru că mediul rural în continuare nu se vaccinează, asta este realitatea”, a afirmat Alexandru Rafila duminică seară, într-o emisiune la Digi 24. 

Alexandru Rafila încurajează vaccinarea

Alexandru Rafila a menţionat că este importantă comunicarea şi implicarea autorităţilor locale, astfel încât în mediul rural să crească interesul pentru vaccinare.

„Dacă în toamnă vor exista semne de reluare a transmiterii comunitare şi de creştere a numărului de cazuri, atunci cu siguranţă, dacă terenul este pregătit, va exista şi un aflux mai mare, poate în a doua jumătate a verii sau la începutul toamnei. Peste vară acum sunt concedii şi cred că aceia care doresc să călătorească s-au vaccinat sau se vor mai vaccina în perioada următoare, restul populaţiei, care este sedentară, o va face în momentul în care vor exista semne că această pandemie ar putea să reizbucnească în ţara noastră”, a adăugat medicul.

El a făcut referire şi la cei care ignoră faptul că boala încă există: „Noi avem o problemă sistematică în România, nu ne gândim decât la noi; în momentul în care o să ajungem să ne gândim şi la cei cu care interacţionăm, la comunitatea în care trăim şi în care muncim atunci o să putem face pasul, să fim responsabili nu numai pentru noi, ci şi pentru comunitate”.


    Peste 900.000 de doze de vaccin Pfizer ajung azi în țară
Peste 900.000 de doze de vaccin Pfizer ajung azi în țară

România primește încă o tranșă de vaccin Pfizer

Chiar dacă numărul de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus scade de la o zi la alta, boala nu poate fi ținută sub control decât prin vaccinare. Astfel,  o nouă tranșă de vaccin de la compania Pfizer BioNTech, care constă în 964.080 doze, sosește mâine în țară. Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană și vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Conform Comitetului de Vaccinare, dozele sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, dozele fiind distribuite după cum urmează:

  • Centrul Național de Stocare București: 367.380 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Brașov: 128.700 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Cluj: 105.300 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Craiova: 140.400 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Constanța: 81.900 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Iași: 81.900 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 58.500 doze.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
curte jpg
inaugurare jpg 1 jpg
ceapa freepik jpg
Cimitirul Bellu jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net