«Am cheltuit toţi banii de Paşte. Acum mănânc pufuleţi»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Apă, câteva fructe, pâine şi ceva de ronţăit între două mese rămase de la Paşte. Astea au fost, în mare, primele cumpărături pe care le-au făcut românii după Sărbători.

Dacă majoritatea magazinelor au fost închise luni, de ieri acestea şi-au reintrat în pâine, multe dintre ele chiar cu program normal.

simeon stalpnicul png

Clienţii nu au întârziat să apară, ba chiar au lăsat în supermarket ultimii leuţi rămaşi după cheltuielile de Paşte. „Pensia mea amărâtă s-a dus toată de Paşte. Norocul meu a venit de la copii, care au cumpărat tot ce trebuie pentru masă. Acum au plecat la casele lor şi trebuie să mă descurc cum pot. Am păstrat ceva mărunţiş prin casă şi am venit să mai iau de-ale gurii. Am găsit niste chipsuri bune, la 3,5 lei/punga şi nişte pufuleţi. Îmi place să-i mănânc dimineaţa, la cafea", spune Marin Băutu, un bucureştean în vârstă de 83 de ani.

Ieri, la orele prânzului, doar câţiva clienţi se plimbau printre rafturi

simeon stalpnicul png

Nu numai pensionarii sunt strânşi la pungă în acestă perioadă. Oamenii se chivernisesc la bani, fie că vor să cumpere alimente, fie produse de îngrijire personală. Ana, o studenta din Bucuresti (21 de ani), a ajuns în supermarket cu o listă măricică de cumpărături, dar după câteva socoteli „la faţa locului" s-a limitat la un şampon şi o pastă de dinţi.

„Cred că o să iau şi această pungă de alune de pădure, că am poftă, dar costă 16 lei şi nu aş vrea să fac cheltuieli prea mari. Stăm destul de prost după Sărbători", mărturiseşte tânăra. Şi nici nu este de mirare! Criza nu s-a simţit în buzunarele românilor nici anul acesta de Paşte, reprezentanţii hipermarketurilor anunţând vânzări în creştere cu aproximativ 30 de procente.

"Am ales cel mai ieftin lapte, la 2,61 lei/litrul"Aurora Gheorghe (81 de ani)

simeon stalpnicul png

Asta în condiţiile în care, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie în perioada 12-13 aprile 2012, patru din zece români au spus că, de Paşte, vor cheltui mai puţin comparativ cu anii trecuţi. Aproape jumătate dintre respondenţi au declarat că bugetul alocat pentru cumpărături a fost cuprins între 100 şi 500 de lei.

Jumătate dintre români n-au cumpărat miel

Jumătate dintre românii care au participat la un sondaj au declarat că bugetul alocat pentru cumpărăturile de Paşte în acest an a fost cuprins între 100 şi 500 de lei, în timp ce unul din cinci respondenţi a alocat până la 1.000 de lei, se arată în sondajul realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Aproape jumătate dintre cei chestionaţi au declarat că nu au cumpărat carne de miel de Paşte în acest an. Ancheta mai arată că aproape şase din zece respondenţi au menţionat că de Paşte vor avea acasă între 10 şi 30 de ouă înroşite. În ce priveşte dulciurile, ancheta relevă faptul că aproape şapte din zece participanţi îşi fac acasă prăjiturile.

Click! spune

Românii lasă în luna aprilie în magazine circa 800 de milioane de euro, cu 25% mai mult decât într-o lună normală, potrivit calculelor ZF pe baza datelor anunţate înainte de Paşte de retaileri. În totalul de 800 milioane de euro sunt cuprinse atât alimentele pentru masa de Paşte, cât şi cadourile:  îmbrăcăminte, electrocasnice şi alte produse non-alimentare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net