Am dat furaje otravite în toată Europa?

Ultima actualizare:

Am fost avertizaţi cu două săptămâni înainte că seceta ne-a îmbolnăvit recolta de cereale cu ciuperci extrem de periculoase, cancerigene. Dar puţin le-a păsat producătorilor, le-au vândut fără scrupule, în ţară şi în străinătate. Procesatorii de lapte din toată ţara sunt acum verificaţi, după ce în judeţele Dolj şi Gorj au fost depistate loturi de brânză contaminată cu o ciupercă periculoasă, aflatoxina.

Până acum, au fost găsiţi peste 13.000 de litri de lapte infestat şi brânzeturi făcute din lapte cu aflatoxină. Europenii spun că le-am trimis şi lor furaje infestate, care le-au îmbolnăvit vitele şi laptele. Hrana pentru animalele din sute de ferme din Olanda a fost retrasă, după ce experţii în siguranţa alimentară au găsit aflatoxină în patru ferme de vaci. Furajele provin din Europa de Est, din Serbia şi România, informează dutchnwes.nl.

Autorităţile olandeze de siguranţă alimentară (NVWA) spun că au retras hrana, porumb dulce, ca o măsură de precauţie, după ce au identificat un al doilea lot de lapte contaminat cu aflatoxină. Săptămâna trecută, a apărut hrană infestată în Olanda, la cinci ferme de porci, provenită din Serbia.

Alte trei alte ferme au primit furaje contaminate din România, conform ştirilor boederij.nl. Contaminarea a fost descoperită pentru prima dată în Germania, iar autorităţile de siguranţă alimentară au declarat că ar fi posibil ca 6.500 de ferme să fie afectate. În regiunea Niedersachsen, au fost depistate 10.000 de tone de furaje contaminate, provenite din România şi Serbia. Până acum, peste 23.000 de litri de lapte au fost aruncaţi din cauză depăşirii nivelului maxim de aflatoxină.

Porumbul, «otrăvit» de secetă

Sârbii ştiau că au porumb contaminat, dar l-au exportat prin România. În Portul Constanţa au fost găsite, săptămâna trecută, furaje contaminate, care veneau din Serbia şi plecau spre Olanda. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară (ANSVSA) a primit două notificări din partea Germaniei că au fost depistate furaje cu conţinut de aflatoxină peste normele admise.

Ciuperca vinovată de contaminare a apărut din pricina secetei, fenomen care a fost şi în ţara noastră, iar vitele ar fi putut mâncat furaje infestate. Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.

Laptele revine în şcolile din sectorul 2

Elevii din sectorul 2 din Bucureşti vor reprimi, de azi, cornul şi laptele, după ce producătorul a dovedit că produsele nu conţin aflatoxină, cum a presupus primarul Nicolae Onţanu. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, anunţase că au fost depistate mai multe loturi de lapte contaminat, în total 13.885 de litri, dar nu a precizat la ce firmă şi ce produse.

Ca să fie sigur că elevii nu vor fi puşi în pericol, edilul de la sectorul 2 a retras toate dozele existente şi a sistat distribuţia laptelui în toate şcolile şi grădiniţele. A cerut documente de securitate alimentară, iar după ce le-a văzut a reluat programul „Laptele şi cornul".

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net