Amezile pentru depășirea vitezei admise în Finlanda sunt atât de mari, încât le taie de-a dreptul pofta de condus șoferilor din această țară. În replică, regimul sancțiunilor din România pentru aceeași abatere îi încurajează pe vitezomani să încalce în mod repetat legislația rutieră.


Un șofer care depășește cu 21 până la 30 de kilometri viteza maximă admisă pe un drum public din România este sancționat contravențional cu o amendă cuprinsă între 390 și 487,5 lei sau 90,5 și 113 euro (4 sau 5 puncte amendă). Reprezentanții Poliției Rutiere spun că amenzile sunt prea mici și îi determină pe vitezomani să încalce repetat legea. În Finlanda, însă, sistemul aspru de pedepsire a vitezomanilor a generat o dezbatere aprinsă pe această temă, după ce un șofer a fost „ars” cu 54.000 de euro pentru depășirea cu 23 km a vitezei legale. Bărbatul a anunțat că intenționează să se mute din țara natală, pe motiv că aceasta duce o politică de alungare a propriilor cetățeni.

În fapt, sistemul din „țara celor o mie de lacuri” este diferit de cel din România în ceea ce privește legislația rutieră. Autoritățile au adoptat măsuri pentru sancționarea șoferilor în funcție de venituri. Astfel, cei mai bogați finlandezi plătesc cele mai mari amenzi rutiere când încalcă legislația. La începutul lunii martie, un om de afaceri din Finlanda își exprima nemulțumirea pentru faptul că a fost sancționat contravențional cu 54.000 de euro pentru că a circulat cu 103 km/h pe un sector de drum cu restricții de viteză de 80 km/h. El spune că Finlanda este o țară imposibil de locuit dacă ești bogat, conform hotnews.ro. Deși se aștepa la susținere din partea conaționalilor lui, omul de afaceri a fost apostrofat de aceștia, care i-au replicat că Finlanda e imposibil de locuit dacă încalci legea.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: