Ana, regina care şi-a dorit o viaţă simplă

Ultima actualizare:
1948. Nunta
1948. Nunta

Regina Ana a României (92 de ani) a murit luni după-amiază (1 august) la Spitalul Morges din Elveţia. Starea de sănătate a Majestăţii Sale se înrăutăţise în ultimii ani, iar dispariţia ei era aşteptată de familie.

Ana de Bourbon-Parma, devenită regină după căsătoria cu Mihai I, a avut o viaţă tumultuoasă, dar în care a căutat întotdeauna echilibrul. Prea autentică şi simplă pentru sobrietatea Coroanei.


    1954. Regele Mihai, Regina  Ana şi Principesele  Margareta şi Elena
1954. Regele Mihai, Regina Ana şi Principesele Margareta şi Elena

Astfel ar putea fi descrisă, în câteva cuvinte, cea care i-a fost, vreme de 68 de ani, mai mult decât soţie fostului suveran Mihai I. „Nu e nevoie să fii nobil pentru a fi mare”, spunea Regina Ana, în primul interviu acordat presei din România (2008). Deşi provenea dintr-o mare familie princiară, s-a simţit mereu stânjenită de protocolul de la Curte.


    1997. Redobândirea  cetăţeniei
1997. Redobândirea cetăţeniei

N-a înţeles nicioadată de ce se spune că marilor capete încoronate le curge sânge albastru prin vene. A apreciat întotdeauna simplitatea şi modestia, calităţile de căpătâi ale oricărui om. Până şi pe Mihai, tânărul rege în uniformă de soldat, l-a învăţat ce înseamnă viaţa simplă.


    2007. Revenirea la Castelul  Peleş după 60 de ani
2007. Revenirea la Castelul Peleş după 60 de ani

„Am mers la cinema împreună, pentru că Regele nu ştia cum se stă la coadă la un cinematograf, cum se plăteşte. Fratele meu Michel şi cu mine l-am învăţat cum se trăieşte simplu, nu într-un palat. Aşa a aflat cum se stă la coadă, cum se plăteşte la un magazin, cum se cumpără bilete la cinema. Era amuzant. Nu ştia nici cum se plăteşte taxiul”, spunea Ana în emisiunea Eugeniei Vodă, „Profesioniştii”.

Prima dată când l-a văzut pe cel care avea să-i devină soţ a fost la un dineu la Ambasada Luxemburgului de la Londra, în noiembrie 1947. Era îmbrăcat în haină militară şi, cum ea abia se întorsese de pe front, în loc să facă o plecăciune, şi-a lovit milităreşte călcâiele şi a luat poziţia de drepţi. S-au logodit la scurt timp, însă nunta au făcut-o abia anul următor. Guvernul Petru Groza, instaurat cu forţa în 1947, nu le-a permis să se căsătorească. Au urmat abdicarea şi retragerea cetăţeniei.Tot Regina Ana mărturisea, în interviul din 2008, ce tevatură s-a creat în sânul Bisericii în jurul căsătoriei lor. „Mama şi soacra mea, regina Elena, au mers să ceară acordul papei Pius al XII-lea. Mama a mers atât de departe încât a dat cu pumnul în masă! Era furioasă pentru că papa a spus «Nu-mi pot da binecuvântarea»”, îşi aminteşte regina. Motivul? Mihai I era ortodox, iar ea catolică.


    2008. Nunta de  diamant
2008. Nunta de diamant

Maiestatea Sa era de părere că munca îl defineşte şi îl înnobilează pe om, indiferent de statutul său. „Mama şi tata au fost nişte oameni extraordinari. Ne-au învăţat să muncim. La New York am fost vânzătoare de panglici şi flori artificiale. Nu era pentru mine, dar ceea ce era amuzant era aranjarea vitrinelor. E ciudat cât de multe persoane cumpără panglici, flori artificiale pentru costumele lor. O astfel de muncă te învaţă ceva, şi anume că există persoane care pot fi foarte politicoase cu tine şi altele care te tratează ca şi cum nu ai exista”, mărturisea Ana, Regina care şi-a dorit întotdeauna să ducă o viaţă simplă.

1954. Regele Mihai, Regina  Ana şi Principesele  Margareta şi Elena
1954. Regele Mihai, Regina Ana şi Principesele Margareta şi Elena

1997. Redobândirea  cetăţeniei
1997. Redobândirea cetăţeniei

92 de ani de poveste

  • 1923. La 18 septembrie, la Paris, se naşte Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marquerite, cea care va deveni Regina Ana a României. Este fiica prinţului René de Bourbon-Parma şi a prinţesei Margaret a Danemarcei.
  • 1939. La vârsta de 16 ani, şi-a însoţit familia, care fugea din calea naziştilor, în Spania, Portugalia, apoi în SUA.
  • 1940-1943. La New York, a urmat cursurile Şcolii de Artă Parson’s School of Design, lucrând în acelaşi timp ca vânzătoare de panglici şi flori artificiale.
  • 1943-1945. S-a înrolat ca voluntar în Forţele Franceze Libere, la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania. A fost şofer pe ambulanţă şi infirmieră. A fost decorată cu ”Crucea de Război” a Franţei.
  • 1947. Se întâlneşte cu Mihai în noiembrie, la o recepţie după nunta principesei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. S-au logodit după o săptămână, însă Guvernul Groza nu şi-a dat acordul la căsătorie. Regele abdică.

2007. Revenirea la Castelul  Peleş după 60 de ani
2007. Revenirea la Castelul Peleş după 60 de ani
  • 1948. S-au căsătorit în iunie 1948, la Atena, în exil. Se stabilesc, după multe peregrinări, în Elveţia, la Versoix. Au împreună cinci fete. Este cea mai longevivă consoartă din istoria României (căsătorită 68 de ani cu Regele Mihai).

Click! spune

Trupul Reginei Ana va fi adus din Elveția și depus în holul de onoare al Castelului Peleș și în Sala Tronului de la Palatul Regal din București. Va fi înmormântată la Curtea de Argeș, cel mai probabil la 13 august, au declarat reprezentanții Casei Regale. Cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitați să o facă la Palatul Regal din Calea Victoriei, în fața intrării principale.

Uite câte evenimente importante a prins regina

În cei 92 de ani de viaţă ai ultimei regine a României, ţara a trecut prin câteva procese istorice sau naturale care i-au modelat semnificativ destinul ei de azi. „Click!” le trece în revistă pe cele mai importante.

  • 1929 – 1933 – are loc Marea Criză Economică ce zdruncină întreaga lume.
  • 1939 – 1945 – Al Doilea Război Mondial se va solda cu circa 75 de milioane de victime, dintre care mai bine de 40 de milioane vor fi înregistrate din rândul populaţiei civile. Tot acum are loc Holocaustul, declanşat de trupele lui Adolf Hitler împotriva evreilor din Europa, dar se consemnează şi folosirea primelor bombe atomice, în august 1945.

2008. Nunta de  diamant
2008. Nunta de diamant
  • 4 martie 1977 – Cutremur devastator cu o magnitudine de 7,2, soldat cu peste 1.500 de morţi şi circa 11.500 de răniţi. La 30 august 1986 se produce un alt cutremur puternic, cu 7,1 magnitudine, ce produce circa 150 de morţi şi peste 500 de răniţi.  
  • 30 decembrie 1947 – România se declară Republică Populară, după abdicarea forţată din aceeaşi zi a Regelui Mihai.
  • 1958 – Trupele ruseşti se retrag din România, în luna august, după o prezenţă neîntreruptă de 14 ani
  •  Între 21 august 1965 şi 22 decembrie 1989 România este Republică Socialistă. Şi după 1990, regimul politic în ţară e tot republican, cu accent parlamentar.

2011. Aniversarea Regelui  Mihai, 90 de ani
2011. Aniversarea Regelui Mihai, 90 de ani
  • 22 decembrie 1989 – are loc căderea regimului comunist-ceauşist. Regina Ana a fost contemporană cu cei doi mari lideri comunişti români, Gheorghe Gheorghiu Dej (lider între 1952 şi 1965) şi Nicolae Ceauşescu (1965 – 1989). Dacă cel dintâi a murit în patul său, cel de-al doilea a sfârşit în faţa plutonului de execuţie, împreună cu soţia sa, Elena Ceauşescu, în ziua de Crăciun a anului 1989.

2013. Aniversarea Reginei Ana,  90 de ani
2013. Aniversarea Reginei Ana, 90 de ani
  • Mai 1990 – Au loc primele alegeri libere parlamentare şi prezidenţiale considerate libere din istoria postdecembristă.
  • Mai 1992 – Regelui Mihai şi soţiei sale, Ana, li se permite revenirea în ţară, după un exil de circa 45 de ani. În 1997 regelui i se va recunoaşte iar cetăţenia română, retrasă în 1948. În mai 2001 Casei Regale i se vor returna o serie de bunuri ce i-au aparţinut.
  • 2004  – România devine membru al NATO, iar în 2007 membru al Uniunii Europene.
  • 2008 – O nouă criză economică zdruncină omenirea. De data aceasta e una de factură bancară, dar startul ei se consemnează tot în Statele Unite ale Americii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net