Analize medicale și investigații gratuite cu trimitere, la orice clinică din țară. E posibil de la 1 decembrie

Ultima actualizare:

    Analizele medicale cu trimitere de la doctor se vor putea face de către pacienți în orice clinică din țară
Analizele medicale cu trimitere de la doctor se vor putea face de către pacienți în orice clinică din țară

Analizele medicale și investigațiile cu trimitere la medic se pot face la orice clinică din țară, începând cu 1 decembrie. Guvernul a aprobat o hotărâre în acest sens, astfel că nu mai contează casa de sănătate cu care doctorul are contract.

Executivul  a aprobat o Hotarâre de Guvern conform căreia, începând cu data de 1 decembrie 2020, asigurații pot beneficia de analize de laborator și investigații medicale paraclinice pe întreg teritoriul României, fără a mai condiționa acordarea acestor servicii doar de către furnizorii de servicii medicale paraclinice care se află în relație contractuală cu aceeași casă de asigurări de sănătate  cu care se află în contract și medicul care a emis biletul de trimitere.

În baza unui bilet de trimitere eliberat de medici aflați în relație contractuală cu oricare dintre casele de asigurări de sănătate, bolnavul poate beneficia de investigații paraclinice la orice furnizor din țară.

Astfel, furnizorii de servicii paraclinice care au încheiate două contracte, respectiv cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială își au sediul lucrativ, filiale sau puncte de lucru înregistrate și autorizate și cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, vor rămâne în relație contractuală cu o singură casă de asigurări de sănătate pentru care vor opta.

Potrivit CNAS, în acest fel va fi redusă birocrația din sistem, prin eliminarea evidențelor distincte și a raportărilor lunare ale serviciilor prestate către cele două case de asigurări cu care aveau încheiate contracte.

„Această reglementare este necesară pentru a facilita accesul asiguraților la investigațiile  paraclinice recomandate de medicii specialiști. Sperăm ca în scurt timp să asigurăm același regim de utilizare și pentru prescripțiile medicale, astfel încât medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul țării. Acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcționa fără sincope”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Biletele de trimitere, prelungite până la 31 decembrie 2020

De asemenea, Executivul a prelungit până la 31 decembrie 2020 biletele de trimitere pentru specialitățile paraclinice, iar pentru trimestrul IV al acestui an,  fondurile alocate pentru investigații paraclinice au fost suplimentate cu 63,7 milioane lei. Totodată, pacienții diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice și boli cerebrovasculare au parte de decontarea în totalitate a investigațiilor acordate în ambulatoriul de specialitate.

Acestea trebuie să fie recomandate de către medicul specialist care poate decide, după caz, realizarea  lor în regim de urgență sau emiterea unui bilet de trimitere  în baza căruia pacientul se va adresa unei clinici.

image
image
image
image
image
image
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net