Sabin Ciurcă, un bărbat de 21 de ani din Vălenii de Munte (Prahova), tatăl unei fetiţe de câteva săptămâni, a murit pe 1 aprilie 2020 la Spitalul Municipal din Câmpina. Tânărul fusese plimbat degeaba, timp de patru zile, între cinci unităţi medicale din trei oraşe: Spitalul Orăşenesc din Vălenii de Munte, Spitalul Judeţean din Ploieşti, Spitalul “Movila” din Ploieşti, Spitalul CFR din Ploieşti şi Spitalul Municipal din Câmpina.


Pacientul a fost considerat suspect de COVID - 19 doar pentru că era şofer de TIR, iar medicii s-au codit să-l trateze, invocând protocolul confuz impus de ordonanţele militare din perioada de stare de urgenţă. Sabin a fost răpus în cele din urmă de o complicaţie medicală produsă de pancreatită, un diagnostic extrem de grav, pentru care avea nevoie de intervenţie chirurgicală de urgenţă. În loc de operaţie, Sabin a fost tratat prin ambulanţe, în curtea spitalelor şi pus să completeze formulare, scrie adevarul.ro.

În cazul ”Ciurcă” au fost deschise trei anchete, una administrativă, derulată de Direcţia de Sănătate Prahova, una medicală, făcută de Colegiul Medicilor, şi una penală, coordonată de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti. La două luni de la moartea tânărului, nici unul dintre medicii implicaţi nu a fost incriminat. Curtea de Apel Ploieşti a deschis dosar penal şi face cercetări pentru omor din culpă şi neglijenţă sau abuz în serviciu. Ancheta este deocamdată ”in rem”, adică se cercetează faptele, nu persoanele care le-au comis. 

Singura instituţie care a finalizat ancheta administrativă este Direcţia de Sănătate Publică Prahova. Două din cele cinci spitale pe unde a fost plimbat tânărul au fost sancţionate cu câte o amendă de 5.000 de lei.

Loading...
Citeste tot despre: