Anchetă la un liceu din Arad unde 40 de copii au fost intoxicaţi în urma unei acţiuni de dezinsecţie şi dezinfecţie

Ultima actualizare:

    O echipă specială a ISU Arad a cercetat nivelul de substanțe periculoase în Liceul German
O echipă specială a ISU Arad a cercetat nivelul de substanțe periculoase în Liceul German

Ministerul Sănătăţii, Poliția și Ministerul Educației fac anchete la Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrunn din Arad după ce dezinsecția din vacanță a băgat în spital 40 de copii veniți la cursuri în prima zi de școală. Copiii au acuzat erupții pe față, grețuri și vărsături

Începând de luni dimineață, la Spitalul Judeţean Arad au început să vină la Camera de Gardă elevi de la Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrunn cunoscut sub numele de Liceul German,cu erupţii pe faţă, greţuri şi vărsături. Mai întâi s-au prezentat 20 de elevi, cu vârste între 11 şi 13 ani, urmați apoi treptat de alți 20. Marți dimineață la spital mai erau internați 14 copii.”Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timişoara o astfel de situaţie să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operaţiuni de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie, dar se pare că, la Arad, nimeni nu şi-a făcut treaba", a reacționat ministrul Sănătății, Victor Costache. În urma şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul de Arad a dispus suspendarea cursurilor de la Liceul Teoretic "Adam Muller Gutenbrun", în corpurile de clădire afectate pentru 14 ianuarie. De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică va dispune, marţi dimineaţă, măsurile pentru curăţenia spaţiilor şi se vor face verificări atât la firma care a executat lucrarea, cât şi la unitatea de învăţământ de către instituţiile abilitate. Conform ISU Arad, probele aeriene nu au arătat nimic pe aparate, fiind însă prelevate şi probe de pe bănci şi diferite obiecte. Aceste probe trebuie verificate în laborator.

Cine a efectuat dezinsecția de la liceul din Arad

Dezinsecţia a fost făcută de o firmă din judeţul Hunedoara, cercetată acum pentru vătămare corporală, fals în înscrisuri şi uz de fals, dar şi trafic de substanţe periculoase. Un echipaj CBRN de la Bihor a ajuns, luni seara, la Arad, pentru a face noi măsurători după ce mai mulţi elevi ai Liceului German au ajuns la spital, cu intoxicaţii, după ce în unitatea şcolară s-a făcut dezinsecţie şi deratizare. Primele măsurători au fost făcute de echipajul CBRN Arad, rezultatele urmând să fie confruntate cu cele obţinute de cei din Bihor.”Poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au fost sesizaţi despre faptul că la Spitalul Clinic Judeţean Arad - UPU s-au prezentat mai mulţi elevi ai Liceului Teoretic Adam Muller Guttenbrunn care prezentau prurit şi edeme la nivelul fetei şi al ochilor, greaţă şi vărsături. Conform celor declarate, acestea ar fi survenit în urmă unor activităţi de dezinsecţie şi dezinfecţie, care au avut loc la unitatea de învăţământ. În urma primelor verificări, s-a stabilit o legătură directă între starea elevilor şi dezinsecţia/dezinfecţia efectuată în incinta liceului, la data de 10 ianuarie 2020, de către o societate comercială cu sediul în Deva, judeţul Hunedoara”, a transmis, marţi, IPJ Arad. Poliţiştii din Arad au anunțat marți că au deschis dosar penal în cazul elevilor intoxicaţi în urma unei acţiuni de dezinsecţie şi dezinfecţie, după ce s-a stabilit o legătură directă între acţiunea care a avut loc în 10 ianuarie şi reacţiile pe care le-au avut deja 40 de adolescenţi.

Povestea deratizării și dezinsecției ucigașe de la Timișoara

Pe 18 noiembrie a izbucnit un scandal imens la Timișoara după ce s-a descoperit că la trei zile după deratizarea și dezinsecția unui bloc din oraș, nouă persoane au ajuns la spital. Mai mult, trei dintre acestea au murit. Printre cei decedaţi se află şi un copil de doar 10 zile, despre care medicii spuneau iniţial că s-ar fi înecat cu lapte, dar şi un copil de trei ani şi mama acestuia. În urma primei cercetări chimice s-a detectat pe casa scării, între etajale 3 și 4, prezența slabă a unei substanțe neurotoxice. S-a intrat apoi în apartamentele din care provin victimele. Concluziile specialiștilor au fost următoarele: la etajul 4 a fost depistat un nivel slab de substanță neurotoxică, iar în apartamentul de la etajul 3 - nivel mediu de substanță neurotoxică. A fost făcută dezinsecția / deratizarea în 14 noiembrie, iar în procesul-verbal au fost menționate substanțele folosite. Firma care a executat operațiunea de deratizare și dezinsecție a acționat la solicitarea asociației de proprietari. Aceeași firmă a făcut deratizarea și în două localuri din Timișoara și nu au fost semnalate probleme, dar la acest moment au fost închise pentru verificări.

Citiți și

O mamă și doi copii au murit după o dezinsecție într-un bloc din Timișoara. Ce s-a întâmplat

Au început controale sanitare după dezinsecția mortală de la Timișoara

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Louis fotografie aniversară la 6 ani jpg
image
image
image
image
image
image
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net