Andreea Moldovan: Operațiile care nu reprezintă urgențe vor fi amânate. Paturile de la ATI, alocate pacienților Covid

Ultima actualizare:

    Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și Vlad Voiculescu, ministrul Sănătățiifoto: Mediafax
Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și Vlad Voiculescu, ministrul Sănătățiifoto: Mediafax

Intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe vor fi amânate, pentru ca paturile ATI să fie folosite pentru bolnavii COVID, a spus secretarul de stat Andreea Moldovan. Pacienții care trebuie operați de urgență nu vor fi afectați, asigură ea.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a explicat că deocamdată este o recomandare adresată spitalelor din țară, luată în urma unei ședințe cu managerii și reprezentanții DSU.

„Ceea ce vreau să asigur însă populaţia este că urgenţele, pacienţii oncologici care au un timing foarte strict pentru intervenţii chirurgicale şi care trebuie să se opereze într-un anumit moment nu vor fi afectaţi pentru că sunt clar urgenţe şi aceşti pacienţi. De asemenea, gravidele reprezintă urgenţe. Încercăm să prioritizăm urgenţele în detrimentul intervenţiilor chirurgicale mici, programabile, cronice, care nu reprezintă o urgenţă. Şi în plus, aceşti pacienţi cred că nu-şi doresc neapărat să fie acum într-un spital care poate să se aglomereze mult cu cazuri cu diferite patologii.”, a declarat Andreea Moldovan, luni seara, într-o intervenție la Digi24, relatează News.ro.

Andreea Moldovan: "Este o situaţie de criză de care trebuie cu toţii să fim conştienţi"

„A fost o discuţie, sâmbătă seară, cu managerii mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară, inclusiv cu reprezentanţi ai DSU. (...) Şi practic s-a discutat în acel context despre măsurile suplimentare pe care trebuie să le luăm, pentru că este o situaţie de criză de care trebuie cu toţii să fim conştienţi. Pe de o parte, în infecţia COVID creşte foarte mult necesarul de oxigen, astfel încât consumul este enorm, este incomparabil cu tot ceea ce s-a consumat înainte de debutul pandemiei, iar pe de altă parte pacienţii sever pe care îi avem acum în supraveghere necesită, mulţi dintre ei, terapie intensivă, astfel încât această decizie de a lăsa deoparte deocamdată doar cazurile de operaţii elective programate care nu sunt urgenţe vine în ajutor mai ales din punct de vedere al spaţiului de ATI al pacienţilor COVID, pentru că un pat de terapie intensivă sau un pat de terapie acută poate să fie acel pat care pentru un pacient poate să semnifice diferenţa dintre viaţă şi moarte şi poate să-i dea o şansă suplimentară la supravieţuire”, a spus Andreea Moldovan.

Luni, 4 aprilie, 1.478 de pacienți la ATI

Aceasta a catalogat situaţia drept "alarmantă”, precizând că formele de boală sunt "absolut diferite de ce s-a observat până acum, cu evoluţie rapidă şi nu favorabilă”. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni, 5 aprilie, alte 3.611 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 120 de pacienţi au decedat, iar 1.478 sunt internaţi la ATI, numărul lor fiind în creştere.

Citește și:

Am bătut toate recordurile în valul 3 al pandemiei. Când e așteptat vârful deceselor?

10 vedete care au trecut prin experiența Covid-19. Povești, detalii și mesaje emoționante

Andreea Moldovan: "Ivermectina nu este recomandată în tratamentul infecţiei COVID. Nu luaţi, pentru că nu vă ajută"

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net