Andrei Pleșu dezvăluie cum s-a propus Sergiu Nicolaescu ministru al Armatei după Revoluție

Ultima actualizare:

    Sergiu Nicolaescu (1930-2013) a vrut să fie ministru în primul guvern postdecembristfoto: arhiva Click!
Sergiu Nicolaescu (1930-2013) a vrut să fie ministru în primul guvern postdecembristfoto: arhiva Click!

Andrei Pleșu a dezvăluit, în ”Dilema veche”, cum a ajuns ministru al Culturii în primul guvern postdecembrist. Filosoful a demontat miturile care au tot circulat în spațiul public despre felul în care a fost alcătuit acest guvern și a relatat cum, la un moment dat, regretatul regizor Sergiu Nicolaescu s-a propus singur ministru al Armatei.

Andrei Pleșu redă atmosfera în care a luat naștere primul guvern de după Revoluția din 1989, condus de Petre Roman. ”Încet-încet, vine momentul amintirilor, al recuperării documentare, al mărturiei, al autoevaluării, pe scurt, al «memorialisticii». Nu știi cât timp mai ai, iar în jur proliferează evenimentele comemorative, studiile istorice, exercițiul retrospectiv al câte unui fost «jucător», sau martor, sau «analist obiectiv». N-ai dreptul să taci, să te dai deoparte, fără să livrezi propria ta confesiune cu privire la împrejurări la care, dintr-un motiv sau altul, ai participat nemijlocit”, a justificat Andrei Pleșu decizia de a face aceste dezvăluiri, la aproape 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989.

Andrei Pleșu a fost ministru al Culturii în Guvernul Petre Roman I (26 decembrie 1989 - 28 iunie 1990). Filosoful demontează cu umor miturile care au circulat în spațiul public despre numirea sa în guvern, cum că ar fi „definitivat“ scenariul revoluției împreună cu Ion Iliescu și Virgil Măgureanu, la Tescani, sau că l-ar fi ”lingușit” pe Petre Roman după evenimentele din 21-22 decembrie.

”Lucrurile s-au petrecut astfel: eram la Uniunea Artiștilor Plastici (din care făceam parte, în secția de critică de artă), pentru o ședință de reevaluare instituțională, în urma schimbărilor politice. Un bun prieten, pictorul Florin Ciubotaru, a intrat în cameră și mi-a spus că sunt căutat de reprezentanții Frontului. Trebuia să iau parte la o consfătuire a noilor conducători cu reprezentanți ai societății civile. M-am dus și am dat peste o mulțime de figuri cunoscute, convocate, toate, pentru dezbatere: de la Doina Cornea la László Tökés, de la Mircea Dinescu la Ana Blandiana, de la Sergiu Nicolaescu la Silviu Brucan, de la Mariana Celac la Gabriel Andreescu etc. (nu țin minte toată lista). Ședința (sfârșit de decembrie) era condusă de Ion Iliescu și Petre Roman. În ceea ce mă privește, nu mă socoteam – și nu m-am socotit niciodată – un «disident» radical. M-am gândit că fusesem chemat la propunerea lui Dinescu. Altcineva mi-a spus că doamna Cornea ar fi întrebat de mine, observând că nu sunt de față. Măgulitor, dacă așa o fi fost! La un moment dat, a apărut ideea că ar trebui schițată o listă «post-revoluționară» a guvernului. Se așteptau propuneri. Mircea Dinescu s-a ridicat și a spus, cu aplombul cunoscut: «La Cultură e simplu. Îl propun pe Pleșu». N-au existat obiecții”, și-a amintit Pleșu, în editorialul din ”Dilema veche”.

Andrei Pleșu: ”Propunerea a fost respinsă, Nicolaescu s-a îmbufnat”

Pleșu a dezvăluit și un episod amuzant, legat de numirea de la ministerul Armatei. ”A luat cuvântul, la un moment dat, Sergiu Nicolaescu și s-a propus singur ministru al Armatei. Dinescu i-a tăiat-o prompt: «Hai, bre, ce-o să zică lumea?! Că avem armată de film, de figurație? Să fim serioși!». Ana Blandiana și-a manifestat și ea dezacordul. Propunerea a fost respinsă, Nicolaescu s-a îmbufnat, dar mai apoi i s-a acordat o compensație: să răspundă de armată la nivel politic, din structura CFSN”, a dezvăluit Pleșu.

Citește și:

Ultima dorinţă a lui Sergiu Nicolaescu! A fost la un pas de a duce totul la capăt

7 mistere ale morţii şi incinerării lui Sergiu Nicolaescu

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net