Animale doborâte de căldură la Grădina Zoologică Băneasa

Ultima actualizare:
München 35ºC
München 35ºC

Păsările caută disperate umbra, tigrii sunt agitaţi şi din când în când se aruncă în apă, leii zac leşinaţi, iar ursul nu a mai ieşit din bârlog de zile întregi. La Grădina Zoologică Băneasa canicula a doborât animalele. Pentru a le face viaţa mai uşoară, îngrijitorii le-au trecut pe meniu special: salate de fructe şi săruri.

Este vacanţă şi multe dintre drumurile bucureştenilor duc în aceste zile la Zoo Băneasa, cea mai mare grădină zoologică din România. Vizitatorii care vor să vadă animalele făcând giumbuşlucuri trebuie să se înarmeze cu răbdare, pentru că în timpul zilei arşiţa le toropeşte. Deşi în Pădurea Băneasa temperatura este mereu cu două grade mai mică decât în Bucureşti, căldura face ravagii şi aici. Animalele au fost trecute la dietă şi întăritoare şi au fost modificate orele de hrănire. 

Paris 37ºC. Oamenii au încercat orice ochi de apă să se răcorească
Paris 37ºC. Oamenii au încercat orice ochi de apă să se răcorească


    Ursul este leşinat de căldurăFoto: Florin Şuler
Ursul este leşinat de căldurăFoto: Florin Şuler

În plus, cuştile sunt monitorizate pentru a nu apărea probleme. “Le-am făcut umbrare, am pus foarte multă vegetaţie, udăm hrana şi schimbăm apa foarte des. Le verificăm porţiile şi le reglăm tot timpul, mai ales la cele care stau afară, pentru că ce nu consumă se strică la căldură. Primesc mâncare dimineaţa devreme şi la lăsarea serii”, ne-a explicat Mariela Vanu, reprezentanta instituţiei. În funcţie de specie, mamiferele primesc foarte multe fructe, porţia fiind stabilită de la caz la caz de medicii şi îngrijitorii de la grădina zoologică. Li se oferă un mix de pere, mere, pepene roşu, kiwi şi banane. 

Reptilele nu mai au forţă să se mişte
Reptilele nu mai au forţă să se mişte

Ursul este leşinat de căldură
Ursul este leşinat de căldură

În unele cazuri, mâncarea se pune pe blocuri de gheaţă care le sunt aduse în amplasament. “La ierbivore, pentru hidratare se administrează săruri sau suplimente cu vitamine şi minerale, puse fie în mâncare, fie în apa de băut. La maimuţe, spaţiile interioare sunt dotate cu instalaţii de aer condiţionat”, a dezvăluit pentru Click! Mariela Vanu. 

Caniculă în toată Europa şi risc crescut de incendii în Grecia

De căldură animalele nu mai au nici poftă de mâncare
De căldură animalele nu mai au nici poftă de mâncare

Din nordul Africii a urcat spre Europa un val uriaş de aer fierbinte care afectează mai multe ţări din Europa de vest, dar va ajunge şi la noi în ţară. Este alertă de călătorie în Franţa, unde sunt prognozate temperaturi peste 40 de grade, dar şi în Grecia, unde este risc ridicat de incendii de pădure. Valul de caldură devine tot mai intens în sudul şi vestul continentului. În Franţa sunt prognozate temperaturi de 42 – 43 de grade la umbră. Meteorologii francezi au emis ”cod portocaliu” de caniculă. 


    Paris 37ºC. Oamenii au încercat orice ochi de apă să se răcoreascăFoto: AFP
Paris 37ºC. Oamenii au încercat orice ochi de apă să se răcoreascăFoto: AFP

Ministerul de Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Franţa, unde meteorologii au anunţat un episod de caniculă, care va dura până la sfârşitul lunii iunie. Pentru Paris, departamentele limitrofe ale capitalei şi departamentul Seine-et-Marne au emis un ”cod portocaliu” de caniculă. Probleme din cauza temperaturilor ridicate sunt şi în Grecia, unde specialiştii avertizează că este risc crescut de incendii de pădure (grad 4 din 5) pentru 25 iunie, pe fondul vântului şi al temperaturilor ridicate în regiunile: Peninsula Attica, Viotia, Insula Evia, Korinthia, Argolida. (Marina Dohi)

image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net