Anunț bombă despre pensiile calculate greșit. Când își vor primi pensionarii banii ce li se cuvin

Ultima actualizare:

    Funcționarii au greșit de multe ori calcularea pensiilor, din cauza sistemului învechit
Funcționarii au greșit de multe ori calcularea pensiilor, din cauza sistemului învechit

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că a fost eliminat termenul de prescripție de trei ani, în cazul pensiilor calculate greșit. Pensionarii își vor primi banii, indiferent de perioada care a trecut. Președintele țării, Klaus Iohannis, a promulgat, astăzi, 29 aprilie, legea.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină termenul de prescripție pentru pensionarii care au primit pensii mai mici din cauză că statul le-a calculat greșit.

Aceștia își vor primi banii înapoi, indiferent de perioada care a trecut de la greșeala funcționarilor, la momentul calculării pensiei.

Până acum, în caz de calcul greșit al pensiei, oamenii primeau banii înapoi doar pentru ultimii 3 ani, cât era termenul de prescripție. Proiect a fost  inițiat de deputatul Florin Roman.

”Din punctul de vedere al statului - al caselor de pensii, această lege trebuie să responsabilizeze. Dacă până acum, legislația haotică și sistemul învechit de dosar cu șină și calcul cu pixul al pensiilor producea erori în urma cărora statul era acționat în judecată, de acum înainte, aceste erori pot să coste și mai mult, pentru că oamenii își vor putea cere drepturile și mai ușor”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Pensionarii cu pensii calculate greșit au dat statul în judecată 

În anul 2020, suma achitată la nivel național, reprezentând asistența juridică în procesele deschise de pensionari, a fost de peste 10 milioane de lei. 

În prima parte a lui 2021, o singură casă de pensii– cea de la Vâlcea - a avut de plătit în jur de 250.000 de lei asistență juridică.


    Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că mulți pensionari au dat casele de pensii în judecată
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că mulți pensionari au dat casele de pensii în judecată

Pensionarii contestă de multe ori în instanță deciziile de calculare/ recalculare, solicitând să se ia în considerare în stabilirea pensiei elemente suplimentare de contributivitate, iar jurisprudența arată că aceste cereri sunt, de cele mai multe ori, justificate.

Demnitarul spune, însă, că a greși este omenește și că funcționarii nu au făcut-o intenționat, ci din cauza condițiilor de lucru. Turcan explică faptul că tocmai de aceea este nevoie ca evaluarea dosarelor de pensii și datele să fie introduse în sistem informatic.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, despre pensiile calculate greșit: ”Sistemul este învechit și haotic”

”Evaluarea dosarelor de pensii, adică digitalizarea sistemului de pensii, înseamnă atât corectare a erorilor în calculul pensiei, din cauza datelor introduse în sistem, cât și a inechităților existente acum, în sensul aplicării legii, adică persoane cu funcții similare, dar care s-au pensionat în perioade diferite și care, din cauza formulei de calcul în care câștigul salarial mediu brut folosit la calcul diferă de la o perioada la alta face ca pensiile să prezinte diferențe în funcție de anul pensionarii, deși vorbim de persoane care au ocupat același post (...). De asta apar erori, de asta oamenii sunt trimiși după documente, pentru că sistemul este învechit și haotic. Unele date sunt deja în sistemul informatic și, în foarte multe cazuri, există necorelări între casele de pensii județene și Casa Națională de Pensii. Atunci când toate dosarele de pensii vor fi introduse în sistem digital - deși ar fi trebuit să fie introduse de mult, pentru că PSD și-a asumat prin lege acest lucru și nu l-a făcut - atunci recalcularea se va face automat printr-un program. Această formulă le este de ajutor, în primul rând, pensionarilor, duce la rezolvarea erorilor de calcul și a inegalităților de acum dintre pensii și ajută și statul să economisească bani”, a completat Raluca Turcan.

Citește și: 

 Uite cum ţi se calculează pensia!

Află singur când ieși la pensie! Aici faci calculul

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
image png
Zambet jpg
regele charles regina margareta jpg
Titanic  sursa   Shutterstock jpg
Atmosferă de poveste la Târgul de Paște de la Craiova foto yolomedia
Hondol Corada Certej  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) jpg
Mic dejun jpg
restaurant 449952 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net