Apa de gură te lasă fără permis

Ultima actualizare:

    Spray-ul de gură cu  mentă şi alcool te lasă  pieton dacă îl foloseşti  înainte de a conduce
Spray-ul de gură cu mentă şi alcool te lasă pieton dacă îl foloseşti înainte de a conduce

Apa sau spray-urile de gură, dar şi produsele de tuse pe bază de alcool îi pot lăsa pe şoferi fără permis. Tot mai mulţi români semnalează că sunt sancţionaţi de poliţişti pentru consum de alcool, deşi nu s-au atins de băuturi înainte de a urca la volan. Click! a testat mai multe produse de igienă orală pentru a vedea cum sunt induşi în eroare poliţiştii.

Un medic prahovean a chemat în judecată firma care vinde spray-ul de gât Tantum Verde, după ce a fost “uşurat” de permisul de conducere inutil. Aparatul etilotest a indicat 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar scuza sa în faţa oamenilor legii a fost medicamentul pentru gât, pe care l-a folosit cu câteva minute înainte de a se urca la volan. Reporterii Click! au verificat produsul şi au ajuns la concluzia că aparatele Poliţiei depistează alcoolul pe care acesta îl conţine.

Dan Idolu va putea  demonstra  abia azi că nu a  consumat alcool
Dan Idolu va putea demonstra abia azi că nu a consumat alcool

La primul test, am pulverizat Tantum în gură şi am aşteptat un minut. Apoi, cu un aparat etilotest omologat, am verificat concentraţia de alcool. Prima determinare a indicat 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat. După cinci minute, alcoolul din gură s-a evaporat, iar aparatul a indicat o valoare de 0,06 mg/l. Am repetat experimentul, iar rezultatele au fost extrem de apropiate. Prospectul produsului este unul înşelător. Producătorul s-a mulţumit să menţioneze că spray-ul conţine o „cantitate mică de alcool”, fără a specifica decât că e mai mică de 100 de miligrame pe doză. Utilizatorii de Tantum Verde sunt induşi în eroare, întrucât nu li se specifică faptul că pot avea probleme în trafic. Flaconul este însoţit de informaţia, absolut confuză, că Tantum „nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje”.  

A urmat testarea spray-ului de gură Mentolin, produs de Transvital Cosmetics. Produsul îndepărtează mirosul neplăcut din gură, dar are şi efect antibacterian. Prospectul menţionează că are alcool etilic, însă nu vine cu nici o atenţionare pentru şoferi. Am pulverizat spray în gură, iar după un minut aparatul etilotest a depistat o valoare imensă de alcool: 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat. După cinci minute de la prima pulverizare, alcoolul scăzuse la 0,17 mg/l.

Concluzia acestui experiment este că aparatele omologate ale Poliţiei vor depista alcoolul emanat de produsele de îngrijire orală chiar şi la 5-6 minute de la utilizare. Dacă aţi fost opriţi în trafic, cereţi poliţiştilor să repete testul după 5-10 minute. Astfel, îi veţi putea convinge că nu aţi consumat băuturi alcoolice. Dacă nici aşa nu-i convingeţi, cereţi recoltarea de sânge. Examenul biologic nu minte niciodată.

Directorul aeroportului, lăsat pieton după ce şi-a spălat dinţii


    Dan Idolu va putea  demonstra  abia azi că nu a  consumat alcool
Dan Idolu va putea demonstra abia azi că nu a consumat alcool

Ultimul păţit este chiar directorul Aeroportului Internaţional Timişoara, Dan Idolu. Acesta a fost oprit în trafic sâmbătă, în jurul orei 12.30, la câteva minute după ce a folosit apă de gură Listerine.

„Tocmai mâncasem o îngheţată şi îmi clătisem gura. Folosesc foarte des apa de gură pentru întreţinerea danturii. M-au oprit şi mi-au ridicat permisul pentru că aparatul a indicat 0,28 mg/l de alcool în aerul expirat. Am încercat să le explic că nu consumasem alcool, dar a fost zadarnic”, a declarat, pentru Click!, Dan Idolu.

Bărbatul a cerut să fie transportat la spital pentru recoltarea probelor biologice. Fiindcă era weekend, rezultatul va veni abia azi sau mâine. Şeful aeroportului din Timişoara s-a consultat cu un avocat şi va depune plângere pentru recuperarea carnetului de conducere.     

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
talie de femeie  foto   Shutterstock jpg
ceai rozmarin jpg
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
curte jpg
inaugurare jpg 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net