Aparatură nouă la Maternitatea Spitalului Universitar pentru salvarea bebelușilor născuți cu probleme

Ultima actualizare:

    La secția de Neonatologie a Spitalului Universitar se nasc mulți bebeluși prematuri sau cu probleme de sănătate
La secția de Neonatologie a Spitalului Universitar se nasc mulți bebeluși prematuri sau cu probleme de sănătate

Maternitatea Spitalului Universitar a fost dotată cu aparatură nouă pentru salvarea bebelușilor născuți cu probleme. Datele arate că România se menține pe primul loc în topul statelor UE în ceea ce privește mortalitatea infantilă.

Maternitatea Spitalului Universitar de Urgență București are de începând de ieri, 21 decembrie, aparatură nouă.

Organizația Salvați Copiii a dotat-o cu un incubator de transport, un ventilator de transport, un electrocardiograf-ECG și două monitoare de funcții vitale, în valoare de 36.300 de euro.

Medicii spun că erau extrem de necesare, având în vedere că aici ajung prin transfer atât nou-născuți cu boli severe, cât și gravide cu patologii complexe asociate sarcinii.

Este cea de-a patra dotare pe care organizația o face Secției de Neonatologie, unde au mai fost donate două ventilatoare neonatale de ultimă generație, o sondă ecografică și două incubatoare în valoare totală de 108. 885 de euro.

Peste 2.000 de bebeluși s-au născut la Universitar

La Spitalul Universitar s-au născut anul acesta 2.106 de copii, dintre care 264 înainte de termen. Pentru că intervenția în cazuri severe presupune aparatură medicală adecvată, Secția de Neonatologie a spitalului a primit, prin transfer de la alte spitale, alți 38 de nou-născuți în 2020.

Aparatura nouă a ajuns ieri la Maternitatea Spitalului Universitar
Aparatura nouă a ajuns ieri la Maternitatea Spitalului Universitar

„Îngrijirea prematurilor foarte mici necesită multe resurse, utilizând tehnologie medicală avansată și medicamente costisitoare, dar viața micilor pacienți este neprețuită. De aceea, suplimentarea bugetului alocat sănătății prin activitățile civice și caritabile desfășurate de organizațiile neguvernamentale sunt de mare folos și trebuie apreciată și încurajată. Datorită colaborării cu Salvați Copiii, maternitatea SUUB deține acum un incubator de transport și un ventilator de transport performant ce permit suportul respirator optimal între sala de nașteri și terapia intensiva neonatală, aparatură care va face diferența în îngrijirea nou-născuților”, a explicat doctorul Adriana Dan, șeful Secției de Neonatologie.

Spitalul Universitar are nevoie și de alte dotări

Chiar și așa, medicii de la Universitar mai au nevoie de încă două ventilatoare neonatale pentru ventilația blândă a nou-născuților foarte prematuri, lămpi de fitoterapie care să faciliteze apropierea dintre mamă și copil, pompe de perfuzie cu tehnologie avansată și realizarea unui sistem de monitorizare centralizată a tuturor parametrilor vitali ai nou-născuților din terapia intensivă - echipamente indispensabile pentru o maternitate de grad III.

„Dotarea maternităților din România reprezintă o prioritate națională și ar trebui definită ca atare în orice program de guvernare. De aparatura medicală depind atât supraviețuirea copiilor născuți prematur, cât și calitatea unui act medical pentru care medicii au nevoie de sprijinul nostru. Sunt maternități pentru care Salvați Copiii intervine constant, pentru a pune la dispoziția medicilor aparatura medicală vitală. Acest lucru nu ar fi posibil fără implicarea susținătorilor și a medicilor”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte Salvați Copiii România.

Zece secții de terapie intensivă neonatală au nevoie urgent de echipamente medicale performante.

Salvați Copiii a oferit peste 273.000 de echipamente medicale

În anul 2020, Salvați Copiii a oferit peste 273.609 echipamente și materiale medicale indispensabile către 57 de unități medicale și de îngrijire pacienți (peste 60 de secții de neonatologie și pediatrie) și 79 de cabinete de medicină de familie. O bună parte din fonduri au fost obținute cu ajutorul mecanismului de redirecționare a 20% din impozitul pe profit.

Salvați Copiii se bazează și în acest an, pe generozitatea companiilor, care pot descărca contractul de sponsorizare de pe www.salvaticopiii.ro/direcționeaza și face un apel pentru a reuși susținerea a zece unități medicale la începutul anului 2021.

20% din impozitul pe profit asigură porția de viață pentru prematuri

Companiile pot direcționa 20% din impozitul pe profit către medici și maternități prin descărcarea contractului precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici.

Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Companiile plătitoare de impozit pe profit pot direcționa maxim 20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri, iar IMM-urile pot sponsoriza cu o sumă care să nu depășească 20% din impozitul pe venit. Plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2020.

România, prima în topul mortalității infantile

Dotarea cu echipamente moderne a maternităților, asigurarea unui buget adecvat și a unui personal corespunzător conduc neîndoielnic la diminuarea semnificativă a ratei mortalității infantile, așa cum s-a înregistrat în ultimii ani.

În ciuda acestei evoluții, mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, plasând țara noastră, după 13 ani de integrare europeană, încă pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile aproape dublă (6,2 ‰) față de media de 3,5‰.

O treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante și prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame și copii.

Prin refuzul dreptului la viață al nou-născuților este încălcat grav principiul interesului superior al copilului care se impune, conform legii, în orice decizie a autorităților administrative, organelor legislative sau instanțelor judecătorești.

Citește și: 

Cum vede un nou-născut. Imagini inedite cu evoluția vederii la om

Cum ajuți bebelușul să își îmbunătățească digestia

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net