Aproape 88.000 de servicii medicale au fost acordate pe baza cardului de sănătate, luni

Ultima actualizare:

    Cardul de sănătate a intrat în vigoare de la 1 mai
Cardul de sănătate a intrat în vigoare de la 1 mai

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) aua anunțat că, luni, au fost acordate peste 224.000 de servicii medicale, la nivel naţional, dintre care aproape 88.000 cu cardul de sănătate şi restul fără card.

Potrivit statisticilor CNAS, din cele 224.470 de servicii medicale acordate luni, la nivel naţional, 136.556 au fost fără card şi 87.914 cu cardul de sănătate. De asemenea, au fost eliberate 70.892 de reţete fără card şi 24.693 cu card.

În Capitală, luni au fost înregistrate 18.192 de servicii medicale, dintre care 9.062 au fost acordate fără card şi 9.130 cu card.

Medicii de familie din Capitală au acordat 4.084 de servicii validate cu card şi 5.356 fără card.

Potrivit CNAS, în totalul serviciilor medicale au fost incluse şi cele acordate copiilor care nu au nevoie de card.

CNAS a făcut această precizare după ce mai mulţi furnizori de servicii medicale au semnalat faptul că nu pot da reţete copiilor pentru că nu au card de asigurări de sănătate.

„Sistemul nu este blocat, nu a fost blocat, dar a existat o întârziere în răspuns. (...) Nu am spus că totul este perfect. De peste şase luni spun că trebuie folosit cardul pentru a vedea ce probleme ridică sistemul. Am ajuns la un momnet când nu mai merge şi aşa. Vom folosi cardul. Va fi o perioadă în care vor fi probleme, dar, dacă asiguraţii înţeleg că primesc servicii, iar furnizorii că le sunt decontate, atunci vom intra în normal. Aşa a fost şi cu reţeta electronică. Cred că în două săptămâni nu vor mai fi probleme. Nu putem vedea răspunsul sistemului, dacă nu folosim cardul”, a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

La rândul său, directorul CNAS, Radu Ţibichi, a sus că furnizorii care nu acordă servicii medicale pacienţilor care nu au card, mai întâi primesc avertisment, apoi penalizări de 5%, 10% şi 15% iar, în cele din urmă, rezilierea contractului.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a atenţionat că toţi furnizorii de servicii medicale care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a acorda servicii medicale şi medicamente în aceste zile, după implementarea, de la 1 mai, a cardului de asigurări de sănătate.

image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net