Ardem iar la 40°C. Iată cum îţi distruge canicula organismul!

Ultima actualizare:

    Cardiacii sunt cei mai afectați  de temperaturile ridicate
Cardiacii sunt cei mai afectați de temperaturile ridicate

Aerul a devenit din nou irespirabil. Totul e fierbinte în jur şi nici măcar seara nu avem parte de puţină răcoare. Veştile de la meteorologi sunt îngrijorătoare: miercuri, joi şi vineri vor fi între 37 şi 40 de grade la umbră. Cei mai afectaţi sunt bătrânii. Iată ce sfaturi ne dau medicii şi ce ne învaţă să facem în caz de urgenţă!

Canicula poate fi foarte periculoasă dacă nu respectăm câteva reguli. Specialiştii Societăţii americane de Geriatrie atrag atenţia că persoanele în vârstă sunt cele mai expuse la probleme de sănătate atunci când temperatura sare de 35 de grade Celsius. Şi asta, pentru că în organismul uman se produc anumite schimbări odată cu îmbătrânirea şi acesta nu mai face faţă la temperaturi prea ridicate. De asemenea, bolile cronice pot fi agravate de gradele în exces. Pe de altă parte, canicula poate influenţa în mod negativ acţiunea medicamentelor pe care bătrânii le iau.

E foarte important să recunoşti semnele unor probleme de sănătate date de căldură, pentru a ştii ce să faci în astfel de cazuri. Aşadar ţineţi cont de câteva sfaturi date de medici, care vă pot salva viaţa!

  • Deshidratarea. Reprezintă pierderea apei din organism. Poate fi o problemă foarte gravă dacă nu este tratată.
  • Semne de avertizare: Slăbiciune, dureri de cap, crampe musculare, ameţeală, confuzie, leşin.
  • Ce e de făcut: Sună la Salvare! Până ajunge medicul, bea multă apă sau, dacă ai la îndemână, o băutură destinată, de obicei, sportivilor, deoarece conţine electroliţi care au rol în reglarea ritmului inimii.

Bătrânii sunt sfătuiți să stea în case

  • Accidentul vascular cerebral. Apare când temperatura corpului creşte foarte mult, iar un vas de sânge de la nivelul creierului se sparge. Poate fi mortal.
  • Semne de avertizare: temperatură de 39,5 grade Celsius sau mai mare, piele roşie şi uscată, puls mare, durere de cap, ameţeală, stare de vomă, confuzie şi stare de leşin.
  • Ce e de făcut: Sună la 112 imediat! Retrage-te într-un loc  cât mai răcoros şi, dacă poţi, bea apă rece sau răcoritoare pentru sportivi şi udă-ţi hainele, astfel încât să scazi temperatura corpului.
  • Epuizare pe fond de căldură. Este o problemă serioasă de sănătate dată de căldura excesivă şi de deshidratare. Dacă nu se iau măsuri, poate duce la accident vascular cerebral.
  • Semne de avertizare: Transpiraţie abundentă sau lipsa transpiraţiei, crampe musculare, oboseală, paloare, frisoane, ameţeală, durere de cap, stare de vomă, puls variabil, stare de leşin.
  • Ce e de făcut: Retrage-te imediat într-un loc cât mai răcoros şi bea multă apă. Dacă tensiunea arterială e mare, cheamă de urgenţă medicul!
  • Sincopa cardiacă. Întreruperea bruscă a inimii din cauza căldurii excesive. Poate fi fatală. 
  • Semne de avertizare: Ameţeală şi stare de leşin.
  • Ce e de făcut: Întinde-te pe jos şi ridică picioarele, bea multă apă.
  • Nu umblaţi prin soare! Ieşiţi din casă dimineaţa, până în ora 10.00, sau seara, după ora 18.00!
  • Îmbrăcaţi-vă corespunzător! Purtaţi haine subţiri, din materiale naturale, în culori deschise. Nu plecaţi de acasă fără pălărie şi ochelari de soare!
  • Înainte de a pleca de acasă, ungeţi-vă faţa şi gâtul cu cremă cu protecţie solară. Vă apără pielea de razele agresive ale soarelui. E suficient şi un factor de protecţie 15.
  • Răcoriţi-vă cu duşuri dese! Apa trebuie să fie călâie. În timpul zilei, puteţi uda cu apă rece un prosop, cu care să vă ştergeţi gâtul, încheieturile şi braţele pentru a vă răcori.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net