Arsenie Boca va deveni sfânt al ortodoxiei

Ultima actualizare:

    Părintele Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român din secolul 20Foto: wikipedia.ro
Părintele Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român din secolul 20Foto: wikipedia.ro

Veste bună pentru credincioșii ortodocși: părintele Arsenie Boca va fi trecut în rândul sfinților Bisericii Ortodoxe Române probabil chiar în acest an, când se vor împlini 30 de ani de la trecerea lui la cele veșnice. Comisia teologică mitropolitană ce a elaborat dosarul de canonizare și-a dat, ieri, acordul în această privință. Decizia finală va fi luată de Sinodul BOR, ultima instanță decidentă înainte de canonizarea celui considerat cel mai important duhovnic român al secolului 20.

Ieri, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei, citată de adevarul.ro, au avut loc lucrările ședinței Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. „În cadrul şedinţei Sinodului mitropolitan, ierarhii prezenţi au luat act cu aprobare de dosarul de canonizare întocmit de Comisia specială teologică mitropolitană pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca. Dosarul complet şi studiul document asupra sfinţeniei vieţii Cuviosului Părintelui nostru Arsenie vor fi înaintate spre examinare şi decizie Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, se arată în document. Procesul de canonizare în Biserica Ortodoxă Română este unul relative complicat și de lungă durată. Peste trei ani a durat elaborarea dosarului în cazul lui Arsenie Boca, considerat de majoritatea credincioșilor, dar și teologilor, drept cel mai important duhovnic român din secolul XX.

Mănăstirea Prislop, locul unde este înmormântat Arsenie Boca, este, de ani de zile, un adevărat loc de pelerinaj pentru mii de români
Mănăstirea Prislop, locul unde este înmormântat Arsenie Boca, este, de ani de zile, un adevărat loc de pelerinaj pentru mii de români

Anul acesta se fac 30 de ani de la moartea părintelui Arsenie

Născut la 29 septembrie 1910, în localitatea hunedoreană Vaţa de Sus, cu numele de Zian Boca, viitorul monah a absolvit Academia de Teologie din Sibiu în anul 1933. Dând dovadă de mare talent şi la pictură, primeşte o bursă pentru studii la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti. După ce este trimis de mitropolitul Nicolae Bălan la Muntele Athos, pentru a deprinde tainele călugăriei, îşi începe viaţa de monah în 1939, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, primind numele de Arsenie. În scurtă vreme, devine renumit ca mare duhovnic, dar şi ca iniţiator al “mişcării de reînviere duhovnicească”. Între 1948 şi 1956 este arestat, încarcerat şi schingiuit în mai multe rânduri de autorităţile comuniste, deranjate de faima şi de influenţa lui printre credincioşii creştini. I se interzice să slujească la altar şi, în ciuda celor două licenţe avute, nu-i este îngăduit să lucreze decât ca pictor bisericesc. Este perioada, 1968 – 1984, în care a pictat biserica din localitatea Drăgănescu, de lângă Bucureşti. O adevărată bijuterie artistică,  lăcaşul este plin cu imagini profetice despre viitorul omenirii. Părintele Arsenie Boca a ilustrat pe pereţii bisericii, într-o manieră neobişnuită, progresul tehnologic al omenirii văzut ca sursă a decăderii în morală şi credinţă a oamenilor.  Moare la 28 noiembrie 1989, cu trei săptămâni înainte de execuţia lui Ceauşescu, fiind înmormântat la Mănăstirea Prislop, Hunedoara, în Țara Hațegului, unde fusese stareţ cu o jumătate de secol înainte. Mii și mii de oameni vin anual la mormântul lui de la Mănăstirea Prislop, devenit adevărat loc de pelerinaj, dar și de speranță pentru cei convinși că parintele Arsenie îi poate vindeca chiar și din lumea celor drepți.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net