Artificiile și pocnitorile, coșmarul câinilor. Cum putem calma animalele de companie

Ultima actualizare:

    Artificiile și pocnitorile le sperie groaznic pe animalele de companie Foto: Arhivă Click!
Artificiile și pocnitorile le sperie groaznic pe animalele de companie Foto: Arhivă Click!

Artificile și pocnitorile, distracția oamenilor în perioada sărbătorilor de iarnă, este un adevărat coșmar pentru câini! Zgomotele asurzitoare îi fac să tremure de frică și să se ascundă unde nici nu gândești sau poate chiar să fugă de acasă. Uite ce sfaturi vă dau specialiștii!

Statisticile asociațiilor pentru protecția animalelor arată că în noaptea de 31 decembrie se înregistrează cel mai multe cazuri de pierderi ale câinilor și pisicilor. Daniel Chintoiu, dresor profesionist de câini, a explicat pentru ziare.com de ce se sperie atât de tare animalul la auzul acestor zgomote puternice. El a oferit și câteva sfaturi pentru stăpâni, astfel încât să aline animalul cât mai eficient. 

”Orice ființă se sperie la terori bruște. Cu cât mai brusc apar, cu atât se sperie mai tare, asta pentru că nu ai timp să te pregătești emoțional. Asta sunt artificiile și pocnitorile, niște lucruri care se întâmplă foarte brusc, zgomote foarte puternice, pe care câinii le aud mai tare decât noi. Pe ei îi deranjează mai mult, având auzul mai fin. E un animal, nu înțelege ce se întâmplă, din punctul lui de vedere e bombardament”, spune Daniel Chintoiu.   

Sfaturi pentru stăpâni     

Daniel Chintoiu spune că varianta cea mai bună este ca oamenii să nu își scoată câinii la plimbare în seara de Revelion. Totuși, dacă se întâmplă acest lucru, stăpânul trebuie să rămână sigur pe el, nu să facă o criză de isterie. ”Eu recomand să evite să iasă afară mai mult decât este necesar. Pocnitori se aud toată ziua, e adevărat, dar cel mai rău e seara. Dacă, totuși, se nimeresc afară, sfatul meu este să găsească cât mai repede o zonă unde să se retragă, o zonă cât mai ferită de focul de artificii”, mai spune Chițoiu.

”Alt sfat este să țină câinele în lesă, ca să se asigure că nu fuge. Pot să mângâie câinele, să îl asigure că totul este în regulă. Evident, asigurările nu trebuie să ia forma unei crize de isterie. Stăpânul trebuie să fie cel care își păstrează calmul și care oferă sprijin emoțional câinelui", concluzionează Daniel Chintoiu.     

Plimbați animalele cât mai mult pe timpul zilei pentru a fi obosite     

Cătălina Trănescu, purtătoarea de cuvânt a Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, atrage atenția asupra faptului că cele mai vulnerabile animale sunt cele care au sub un an, care aud pentru prima dată petardele și focurile de artificii, fiind o situație nouă pentru ele, cu care nu s-au mai întâlnit. Uitați ce vă învață și Cătălina Trănescu: ”Câinii ar trebui să fie plimbați în ziua de 31, să aibă parte de plimbări îndelungi, chiar în parc, o alergare, un joc cu mingea, astfel încât câinele să fie cât mai obosit la întoarcerea acasă. În noaptea de revelion, recomandat ar fi că stăpânul să stea cu câinele, însă, dacă acest lucru nu este posibil, este bine să fie ferestrele foarte bine închise, ușile de asemenea și televizorul să fie pornit pentru a acoperi cât de cât zgomotele de afară.”.           

Câinii de la curte, cei mai expuși         

În ceea ce privește câinii care stau în curte, aceștia reușesc să facă găuri pe sub poartă sau reușesc să escaladeze gardurile. Aceștia sunt cei mai expuși la fuga de acasă, în încercarea de a găsi un loc liniștit, spune specialistul. Pentru ei, e bine să găsim ori un țarc, în care să îi putem ține în noaptea respectivă, fie să îi luăm în casă. ”Dacă vedem reacții la câinele nostru, cum ar fi tremurat, încercarea de a se ascunde, este important să ne păstrăm calmul și să înțelegem că reacțiile sunt normale, să se sperie, să tremure, să încerce să se ascundă, să caute să se ascundă sub mese, sub canapele, sub paturi, vor cauta colțuri, se vor duce după perdea. Noi trebuie să îi mângâiem, să le vorbim calm, încet, și e bine să avem televizorul pornit", concluzionează Cătălina Tranescu. 

Citește și: 

Patru reguli de Sărbători dacă ai animal de companie

Clipe de coșmar la o grădină zoologică în noaptea de Revelion! Incendiu puternic provocat de lampioane

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net