Așa ajunge mobilul tău praf de cupru

Ultima actualizare:

    Fotografii: Dorin Constanda
Fotografii: Dorin Constanda

Aparatele electronice şi electrocasnice sunt o avere, chiar dacă şi-au ”dat duhul” . Componentele sunt reciclate şi ajung materie primă. Firmele de salubrizare le strâng şi ajung la centrele care selectează gunoiul, iar apoi în fabrici. Ce iese din ele? Cupru şi siliciu.

Bd. Preciziei, nr. 40, din Capitală. Munţi de gunoi ni se ivesc în faţă. Mai la dreapta sticlele din plastic selectate au fost trecute pe la presă şi strânse în baloţi uriaşi. Sunt gata să ajungă la reciclare. La fel şi aparatura electronică şi electrocasnică depozitată în ditamai containerul.

Suntem în curtea firmei de salubrizare URBAN, care se ocupă de curăţenia din sectorul 6. ”Colectăm aparatura gratuit de la bucureşteni, după care o trimitem la Green Way, centrul de reciclare, din Ploieşti”, ne-a mărturisit Dan Ceauşescu, directorul de la URBAN.

Zeci de televizoare, copiatoare, imprimante, boxe, calculatoare, fier de călcat, prăjitoare de pâine, dar şi telefoane mobile aşteaptă să ia drumul transformării. Ele sunt selectate, dezmembrate şi din fiecare părticică se poate face ceva nou.

Puţină lume ştie din ce sunt făcute telefoanele mobile. S-ar părea că totul e numai sticlă şi plastic. Total greşit. În construcţia lui intră nenumărate materiale, inclusiv aur, argint, platină sau cupru. O tonă de telefoane conţine circa 280 g de aur, 10 g de platină, până la 140 kg de cupru, informează Factroom.

”Din mobile, dar şi din alte obiecte, se obţine cuprul, siliciu, dar şi materie primă”, ne-a explicat Ceauşescu. În urma reciclării la Green Way, vedem cuprul sub formă de praf, acesta îşi urmează drumul în uzine şi e transformat în plăci de cupru. 

Dacă aveţi ceva de aruncat, sunaţi la 0757.024.111. Angajaţii de salubrizare vin şi le iau gratuit.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net