Dacă te-ai întrebat cum votezi corect la alegerile locale de duminică, cum se pune ștampila pentru ca votul tău să fie valid și în ce situații acesta ar putea deveni nul, iată toate răspunsurile de care ai nevoie!


Cum votezi corect la alegerile locale de duminică. Atenție la cum pui ștampila pe buletinul de vot

Alegătorul trebuie să fie atent în momentul în care aplică ştampila pe buletinul de vot, pentru că există riscul ca votul său să fie declarat nul.

Românii vor primi patru buletine de vot

Cetăţenii care se vor prezenta la vot duminică trebuie să aplice ştampila cu menţiunea ''Votat'' în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pentru care îşi exprimă opţiunea. Fiecare alegător va primi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul judeţean şi unul pentru preşedintele consiliului judeţean. În Bucureşti, fiecare votant va primi patru buletine de vot: unul pentru primarul de sector, unul pentru consiliul local al sectorului, unul pentru primarul general al municipiului Bucureşti şi unul pentru Consiliul General.

În ce situații votul este considerat valabil 

Sunt considerate voturi valabil exprimate buletinele de vot găsite în urne pe care opţiunile alegătorilor au fost exprimate în oricare dintre următoarele modalităţi: 

 • ştampila cu menţiunea "Votat" este aplicată în interiorul unui singur patrulater; 
 • ştampila cu menţiunea "Votat" depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater);
 • ştampila cu menţiunea "Votat" este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot); 
 • ştampila cu menţiunea "Votat" este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.

În ce situații votul este considerat nul

Sunt considerate voturi nule următoarele buletine de vot găsite în urne: 

 • buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare; 
 • buletinul de vot care are alt model decât cel legal; 
 • buletinul pe care a fost aplicată o ştampilă cu menţiunea ''Votat'' care are alt model decât cel legal aprobat; 
 • buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea ''Votat''; 
 • buletinul pe care ştampila cu menţiunea ''Votat'' este aplicată în două sau mai multe patrulatere; 
 • buletinul pe care ştampila cu menţiunea ''Votat'' este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ştampile au fost tăiate/ anulate de alegător; 
 • buletinul pe care ştampila cu menţiunea ''Votat'' a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor şi nu atinge niciun patrulater; 
 • buletinul de vot pe care ştampila cu menţiunea ''Votat'' atinge două sau mai multe patrulatere.

Cum se îndoaie corect buletinul de vot 

După ce a votat, alegătorul îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi introduce fiecare buletin de vot în urna corespunzătoare. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.

 
 
Loading...