Ascensiune de necrezut! Ţăranul amărât care n-avea bani de ulei a creat un imperiu agricol

Ultima actualizare:

    Iustin Tudose, omul care a fugit din calea sărăcieiFoto: "Adevărul"
Iustin Tudose, omul care a fugit din calea sărăcieiFoto: "Adevărul"

Poveste incredibilă în nordul ţării. Un sătean din Hilişeu Cloşca (Botoşani) a dezvoltat un adevărat imperiu agricol, pornind de la un vițel și o bucată de pământ. A trăit în grajdul vitelor, mâncând cartofi copți în jar, fiindcă nu avea bani de ulei, strângând bani și apoi investind. Brânza făcută de el a ajuns și în Anglia sau Germania.

Pe Iustin Tudose îl cunoaște toată lumea în Hilișeu Cloșca (Botoșani). Are 45 de ani și, deși a început de jos, acum are utilaje, sute de hectare de pământ, cirezi de capre și vaci, potrivit Adevărul. El produce lapte pentru unul dintre cei mai mari procesatori din Moldova și are propria moară, astfel că vinde făină din recolta proprie firmelor de panificație. „Cei care l-au cunoscut în tinerețe nu credeau că poată să ajungă la așa ceva”, povesteşte Ion Butnaru, primarul din Hilişeu Horia, comuna căreia îi este arondat satul Hilşeu Cloşca. “Este un adevărat fenomen. Un exemplu că un om poate să facă orice dacă muncește și vrea cu adevărat. Este unicat“, îl laudă edilul pe omul de faceri pornit de la lingură.

“Am strâns fiecare leu”

Povestea de succes a lui Iustin Tudose a început cu un vițel și cu o boccea cu haine. Era toată “averea” lui la 18 ani, când s-a căsătorit. „Am primit de la socrul meu o vacă. Mai aveam un vițel și atât. După care am plecat cu nevasta să trăim singuri. Aveam trei copii și stăteam într-un grajd. Nu aveam bani de ulei şi pregăteam cartofii în jar. Nu aveam, de fapt, nimic“, oftează Iustin Tudose.

Bărbatul nu s-a lăsat bătut. „Am împrumutat bani și am cumpărat un tractor vechi. L-am făcut cum am știu eu şi fratele meu, apoi mergeam cu ziua să ar pe la oameni. Am vândut lapte de la singura vacă care o aveam și am strâns fiecare leu. Nu mâncam, dar investeam“, explică săteanul.

„În Germania n-am ştiut ce înseamnă concediu şi vicii”

În 2006, săteanul a plecat în Germania ca să muncească în agricultură. După doi ani de muncă grea, în care a adunat bănuţ peste bănuţ, a revenit în țară și a investit în vite, oi, capre și pământ. „Am lucrat în Stuttgart. Neamțul ne dădea mâncare și ne asigura cazarea. Toți bani îi strângeam. Așa am reușit să mă dezvolt. Eu nu am știut ce înseamnă concediu, vicii, distracții. Doar muncă și investiție“, zâmbeşte Tudose.

40 de vaci şi 400 de capre

Astăzi, după 26 de ani, Iustin e unul dintre cei mai importanți fermieri români din nordul ţării. A reușit să ia în arendă peste 350 de hectare de teren, pe care îl exploatează, cultivând atât cereale furajere pentru vite și capre, cât și grâu pentru panificație. În grajdurile sale are peste 40 de vaci și 400 de capre, iar laptele, 700 de litri pe zi, îl dă direct procesatorilor.

Mai mult, Tudose a reușit performanța să vândă brânză de oaie și de capră în alte țări din Europa. „Dacă muncești și vrei, poți oriunde și orice. Este ușor să te plângi și să aștepți numai ajutor. Dacă vrei ceva, trebuie să muncești și să investești“, e convins săteanul care abia în 2010 și-a ridicat o casă așa cum și-a dorit mereu.

Click! spune

În apropierea casei, Iustin Tudose are și un parc auto agricol, cu patru combine, diferite utilaje auxiliare, tractoare și maşini de teren pentru supravegherea turmelor.

image
image
image
image
image
image
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net