Nici o lucrare de autostradă fără blocaje! După peșteri de lilieci, reptile și gândaci, constructorii au un nou test de trecut: așezările dacice. Pe șantierul Autostrăzii 0 a fost găsit un sat ce datează din epoca fierului, iar arheologii au început deja săpăturile. Astfel că lucrările s-au oprit.


Autostrada 0 reprezintă un nou inel de autostradă în jurul Bucureștiului, cu o lungime de aproximativ 100 km și se va conecta cu autostrăzile deja existente: A1, A2 și A3.

Acest lucru este preconizat să se întâmple, de către cei de la Compania Națională de Infrastructură Rutieră, abia peste cinci ani.

Deocamdată, lucrările au început în această vară și s-au blocat. Pe lotul 2, unde câștigator este Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS, muncitorii au dat de un sit arhelogic.

Așezarile dacice intârzie lucrările la Autostrada 0. Arheologii fac săpături și s-au oprit lucrările

O așezare dacică ce datează din epoca fierului, după cum au evaluat specialiștii, care deja s-au instalat aici pentru o lună. Spun că în plin câmp a fost cândva un sat.

Până acum, au găsit vase, dar speră să dea și de obiecte de podoabă sau unelte agricole.  

”Din punct de vedere științific așezarea aceasta este foarte importantă. Este din zona sfârșitului primei epoci a fierului și începutul cele de-a doua. Este o zonă gri din punct de vedere științific și a definirii culturale, arheologice și a tipului de viață din acea epocă pentru această zonă de câmpie. Deocamdată, arheologii au descoperit resturi de vase, dar așteptările sunt mari”, a declarat arheologul Petre Colțeanu, pentru Digi 24.

Zona este păzită de teamă ca hoții de obiecte vechi să nu dea atacul.

Autostrada 0, împărțită în două segmente și șapte loturi

Autostrada 0 este împărțită în două segmente: nord și sud, care la rândul lor sunt fragmentate în loturi. În total, șapte.

Segmentul Sud al Autostrăzii București

Segmentul Sud al autostrazii A0 este împărțit în trei loturi, pentru care au fost anuntați câștigătorii licitațiilor în aprilie-mai 2019:

  • Lotul 1, A2 - CF902 (Jilava), 16,3 km, câștigător Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS, preț 830.679.662,15 lei, fără TVA. Contract semnat în august 2019;
  • Lotul 2, CF902 (Jilava) - DN6, 17 km, câștigator Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS, preț 750.849.942,12 lei, fără TVA. Contract semnat;
  • Lotul 3, DN6 - A1, 17,5 km, câștigător asocierea Aktor SA - Euro Construct Trading SRL, preț de 853.422.022,52 lei, fără TVA, termen de execuție 42 de luni. Contract semnat.

Segmentul Nord al Autostrăzii București

Segmentul Nord al autostrazii A0 este împărțit în patru loturi:

  • Lotul 1, DJ601 - DN1 (Corbeanca), 17,5 km, câștigat de Nurol Insaat Ve Ticaret A.S., cu preţul de 746.763.568,57 lei, fără TVA. Se așteaptă eventuale contestații;
  • Lotul 2, DN1 (Corbeanca) - DN2 (Afumați), 19 km, în licitare;
  • Lotul 3, DN2 (Afumați) - DN3 (Cernica), 8,6 km, în licitare;
  • Lotul 4, DN3 (Cernica) - A2, 4,5 km, în licitare.

 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/inceput-razboiul-contestatiilor-pe-autostrada-bucuresti-nord-cine-ii-ataca-pe-turci

https://www.click.ro/news/national/fac-4-benzi-pe-centura-capitalei-spre-autostrada-soarelui-lucrarea-ar-fi-trebuit-sa

 
 
Loading...