Un nou studiu științific, realizat de o echipă de experți brazilieni, răstoarnă tot ce știam despre transmiterea virusului Zika. Conform oamenilor de știință sud-americani, țânțarul comun (Culex pipiens), poate infecta omul cu virusul ucigaș.


Până acum, responsabil de transmiterea Zika era considerat țânțarul-tigru (Aedes Aegypti), cunoscut și pentru transmiterea virusurilor care provoacă febra Dengue și boala Chikungunya. Oamenii de știință de la Oswaldo Cruz Foundation (Fiocruz) din statul Pernambuco au demonstrat că Zika poate ajunge în glandele salivare ale acestor insecte, „ceea ce ar indica faptul că țânțarii Culex ar putea fi unul dintre vectorii virusului”, scrie Agencia Brasil, conform digi24.ro.

În luna iulie a anului trecut, specialiștii de la institutul de cercetare Oswaldo Cruz au anunțat că au găsit semne ale virusului Zika la țânțarii Culex, însă au atras atenția în privința necesității efectuării unor teste suplimentare pentru a determina dacă această specie este cu adevărat responsabilă de transmiterea virusului la om. Ei au descoperit urme de Zika la țânțari Culex capturați în și în jurul orașului Recife, capitala statului Pernambuco, cel mai grav afectat de epidemia de Zika izbucnită în 2015. În luna martie din 2016, aceiași cercetători au declarat că au reușit să transmită virusul Zika la țânțari Culex în laborator, dar nu erau siguri în acel moment dacă specia ar putea purta virusul în mod natural.

Reprezentanții institutului au declarat că echipa va continua să analizeze caracteristicile fiziologice și comportamentale ale Culex în mediul natural „pentru a înțelege rolul și importanța acestei specii în transmiterea virusului Zika”.

loading...
Loading...