Atenţie! A început sezonul de gripă

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf.com
Foto: 123rf.com

Vremea schimbătoare şi variaţiile mari de temperatură din ultima perioadă au umplut spitalele cu viroze şi pneumonii. Problema este că şi numărul cazurilor de gripă este în creştere, iar un om a murit din cauza virusului, fiind prima victimă din acest sezon.

Medicii din Iaşi sunt alertaţi după ce un bărbat de 44 de ani, din judeţ, s-a prăpădit din cauza virsului gripal A(H1)pdm09. Este primul deces din acest an, provocat de gripă, în România. Potrivit Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT), pacientul nu se vaccinase antigripal şi suferea de boli cronice, factori care au contribuit la acest final tragic. Potrivit Centrului, în doar o săptămână, s-au înregistrat 30 de cazuri noi de gripă, 16 cu virusul A(H3), iar câte şapte cu A(H1), respectiv cu virusul B.

Specialiştii spun că toate aceste cazuri confirmate în ultima săptămână au fost înregistrate la persoane nevaccinate antigripal.

De asemenea, reprezentanţii CNSCBT au anunţat că, de la începutul sezonului rece, s-au înregistrat 60 de cazuri de gripă în: Iaşi (26), Bucureşti (15), Suceava (6), Dolj (3), Sibiu (3), dar şi în alte şapte judeţe, unde s-a confirmat câte un caz. Prin urmare, specialiştii au declarat începutul sezonului gripal 2014-2015, dat fiind faptul că, în urma testelor de laborator, peste 10% din probe au confirmat prezenţa virusului. 

Medicii ne atrag atenţia să nu ne tratăm singuri, acasă, dacă avem simptome specifice gripei, deoarece boala se poate complica, ajungându-se la forme grave, care pot declanşa inclusiv decesul. Specialiştii ne avertizează că, în caz de gripă, nu sunt recomandate antibioticele. Un alt sfat venit din partea medicilor este să ne ferim pe cât posibil de locurile aglomerate, şi, în mod deosebit, să ţinem copiii departe de aglomeraţie (hipermarketuri, mall-uri, etc.). 

9 sfaturi ca să ții bolile departe

Cristina Enescu, medic primar medicină de familie
Cristina Enescu, medic primar medicină de familie

Umezeala și frigul din aceste zile te pot îmbolnăvi. Dacă respecți câteva sfaturi ale medicilor, vei ține ține bolile departe. Tocmai de aceea dr. Cristina Enescu, medic primar medicină de familie, te învață cum să te îmbraci și ce să mănânci în această perioadă pentru a-ți fi bine. 

1. Dormi suficient! Odihna din timpul nopții este esențială pentru sănătate. Cei mai mulți dintre noi au nevoie de 8 ore de somn. Dacă, dimineața, când sună ceasul, ai nevoie de o stacană de cafea pentru a te dezmetici, e clar că n-ai dormit destul. Sfat: închide calculatorul și mobilul cu cel puțn o oră înainte de culcare, astfel încât corpul să înceapă să se relaxeze.

2. Consumă alimente cu indice glicemic scăzut! Schimbă-ți dieta obișnuită cu una care să se bazeze pe alimente cu un indice glicemic (IG) - n.r. nivel de măsurare a carbohidraților de la 0 la 100- scăzut. Studiile arată că alimentele cu IG scăzut ajută ca zahărul din sânge să se păstreze în limite normale. Sfat: elimină pe cât posibil din dietă pâinea albă, cartofii, ciocolata, biscuiții, sucurile și alcoolul.

3. Atenție la micul dejun! În sezonul rece, poți mânca puţin mai gras decât de obicei. Grăsimile generează foarte multe calorii, de care ai multă nevoie în perioada în care organismul pierde căldură. Sfat: la micul dejun poți consuma, de pildă, mai mult unt, caşcaval, etc.

4. Limitează-te la cafeaua de dimineață! O cană de cafea dimineața este în regulă. Să bei cafea, însă, pe tot parcursul zilei îți poate produce insomnie sau un somn agitat. Sfat: Ceaiul verde este alegerea perfectă, fiind cunoscut datorită conținutului mare de antioxidanți

5. Evită alcoolul! Contrar credințelor populare, alcoolul nu este cel mai bun „medicament” pentru un somn bun. Dacă bei seara, dimineața, te vei trezi obosit, deshidratat și fără pic de energie. Sfat: Încearcă soluțiile non-alcoolice: limonadă, apă tonică cu lămâie sau socată.

6. Renunță la fumat! Sunt nenumărate motive pentru a renunța la țigări, unl dintre ele fiind creșterea nivelului de energie. Nicotina afectează somnul. Sfat: Pentru fiecare zi în care nu îți cumperi țigări, pune banii deoparte și cumpără-ți ceva la sfârșitul lunii.

7. Fă sport! Mulți dintre noi ne petrecm timpul în fața unui calculator. Sedentarismul reduce energia din corp. Sfat: la prânz, fă o plimbare pentru a te dezmorți și pentru a lua o gură de aer. Dimineața, fă 15 minute de fimnastică.

8. Fii vesel! Persoanele a căror stare de spirit se schimbă în rău, iarna, ar trebui să iasă cât mai mult afară pentru a-și procura vitamina D în mod natural, de la soare. Sfat: ieși cu prietenii, mănâncă cât mai puțini carbohidrați și cât mai multe fructe și legume. 

9. Îmbracă-te adecvat! Poartă o încălţăminte etanşă, cu talpă groasă, ca să nu te uzi la picioare. Capul şi gâtul trebuie să fie foarte bine protejate cu căciulă şi fular, deoarece prin aceste zone pierzi o treime din căldura corpului. Nu uita de mănuşi!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net