Mai sunt doar câteva zile până la Moş Nicolae şi nu ştiţi încă ce să le cumpăraţi copiilor? Aveţi mare grijă ce le puneţi în ghetuţe! Sunt zeci de jucării şi articole de îmbrăcămite apărute pe piaţă extrem de periculoase pentru sănătatea micuţilor, deşi la prima vedere par a fi banale.


Nu o spunem noi, ci specialiştii care le-au introdus în Sistemul de Alertă Rapidă - RAPEX.

Ceasurile Super Heroes 

 

Au risc chimic. Conţin ftalaţi-etilhexil, valoarea măsurată fiind de 13,7% în greutate. Pot dăuna sănătăţii copiilor, cauzând posibila deteriorare a sistemului de reproducere. Regulamentele de specialitate arată că ftalaţii sunt interzişi în jucării şi articole de îngrijire a copiilor. S-a dispus retragerea ceasurilor de pe piaţă.

Costumul din blană

 

Este şi el considerat nepotrivit pentru copii, deoarece este uşor inflamabil şi poate provoca arsuri celui mic în contact cu flăcările, susţin autorităţile europene. Produsul nu respectă cerinţele directivei privind siguranţa jucăriilor şi standardul european EN 71-2.

Jucărie de pluş

 

A fost, de asemenea, inclusă pe lista articolelor considerate periculoase pentru copii. Şi asta din cauză că ochii pot fi îndepărtaţi cu uşurinţă şi înghiţiţi de cei mici. Produsul nu respectă cerinţele directivei privind siguranţa jucăriilor şi standardul european EN 71-1. S-a interzis introducerea pe piaţă.  

Saboţi

 

La fel de periculoşi sunt consideraţi şi saboţii din burete pe care foarte muţi copii i-au purtat în această vară. Autorităţile spun că antenele pot fi desprinse cu uşurinţă şi există riscul să fie înghiţite de copii care s-ar putea îneca. 

Scaun 

 

Pe lista articolelor care prezintă pericol pentru copii, autorităţile au inclus şi un scaun din plastic. Conţine substanţe chimice de tip ftalaţi în valoare de 9,31% în greutate. Afectează sistemul de reproducere. S-a dispus retragerea de pe piaţă.

 
 
Loading...