Atenție la cireșele din magazine! ”Coaja nu se recomandă pentru consum”

Ultima actualizare:

    A început sezonul cireșelor în supermarketurifoto: arhiva Click!
A început sezonul cireșelor în supermarketurifoto: arhiva Click!

A început sezonul cireșelor! Dacă în copaci fructele abia se înroșesc, în magazine, cireșele frumos coapte îi îmbie pe cumpărători de pe rafturi. Specialiștii ne sfătuiesc să nu cedăm prea repede impulsului de a cumpăra și să citim cu atenție eticheta.

Cireşe din Turcia tratate cu Imazalil şi Thiabendazon, substanţe considerate toxice, însoţite de recomandarea de a nu le fi consumată coaja, sunt puse în vânzare în România, transmite news.ro. Directorul general în ANPC Paul Anghel reaminteşte că legislaţia europeană interzice folosirea acestor substanţe în agricultură, iar consumul poate afecta ficatul şi rinichii.

O imagine cu o caserolă de cireșe însoțită de avertismentul că fructele au fost tratate cu substanțe toxice a fost distribuită pe Facebook de un utilizator care afirmă că a cumpărat fructele dintr-un hipermarket.


    Imaginea cu eticheta cireșelor a fost distrubuită pe Facebookfoto: Facebook
Imaginea cu eticheta cireșelor a fost distrubuită pe Facebookfoto: Facebook

"Legislaţia Uniunii Europene interzice folosirea Thiabendazolului si Imazalilului în agricultură", afirmă directorul general al ANPC Paul Anghel.

El  precizează că produsele tratate cu aceste substanţe nu au gust sau aspect modificate, dar avertizează că în cazul consumului sunt afectaţi ficatul şi rinichii.

De altfel directorul ANPC Paul Anghel a mai avertizat cu privire la fructele tratate cu cele două substanţe, în noiembrie anul trecut el atrăgând atenţia asupra citricelor.

"Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicidă", afirma atunci Anghel, prezentând şi o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care era menţionată substanţa.

Şi atunci prezenta riscul consumului unui astfel de fructe şi preciza că "intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite" şi că acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor".

image
image
image
image
image
image
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net